Skrevet af: Kasper Odsbjerg

3 dårlige vaner der forhindrer dit vægttab og løsningerne dertil

Dine dårlige vaner kan være det som afholder dig fra at opnå dine vægttabsmål. De udgør en forhindring, der ofte overskygger de sundere valg, du gerne vil træffe. Men heldigvis er der en vej ud af dette mønster. Ved at forstå, hvordan dårlige vaner fungerer, kan du begynde at ændre dem. I dette blogindlæg vil vi se på 3 af de typiske dårlige vaner, der kan forhindre dig i at tabe dig.

 

Sådan ændrer du dine dårlige vaner 

Dårlige vaner har det med at gøre dit liv besværligt og afholde dig fra at nå dine mål. Dårlige vaner kan påvirke dit helbred negativt, både mentalt og fysisk, og de spilder din tid og energi. De er ofte et resultat af strategier imod stres eller kedsomhed. Men heldigvis kan dårlige vaner ændres, og det første skridt er at forstå, hvordan de fungerer.


Vi har tidligere skrevet om at vaneændringer følger 3 steps: Påmindelse, reaktion og belønning.

1. Påmindelse: Påmindelsen er det, der udløser eller minder os om at udføre en bestemt handling. Dette kan være en sensorisk oplevelse som lyd eller vibration, som når din vækkeur ringer om morgenen. Det er det første skridt i oprettelsen af en vane, da det fortæller vores hjerne, at det er tid til at udføre en bestemt handling. Påmindelsen sikrer, at vi ikke behøver at tænke bevidst over handlingen, da den automatisk starter processen.

 

2. Reaktion: Reaktionen er selve handlingen, der udføres som svar på påmindelsen. I eksemplet med vækkeuret er reaktionen at slukke for alarmen. Reaktionen kan være en fysisk, mental eller følelsesmæssig handling, afhængigt af vanen. Det er det, vi normalt bemærker, da det er den synlige del af vanen.

 

3. Belønning: Belønningen er den fordel eller tilfredsstillelse, vi opnår som følge af at udføre handlingen. I vækkeurets eksempel er belønningen, at forstyrrelsen (alarmlyden) stopper. Belønningen er afgørende, da den hjælper vores hjerne med at lære og huske, om handlingen er værd at gentage i fremtiden. Det er belønningen, der forstærker vanen og opmuntrer os til at gentage den påmindede reaktion i fremtiden.

 

Når du forsøger at ændre en dårlig vane eller opbygge en ny, skal du tage højde for hver af disse tre elementer:

1. Påmindelse: Identificer hvad der udløser din dårlige vane, og overvej, hvordan du kan ændre eller erstatte denne påmindelse med noget der starter en god vane.

 

2. Reaktion: Beslut dig for den nye handling, du gerne vil udføre i stedet for den dårlige vane, og sørg for at udføre den hver gang påmindelsen opstår.

 

3. Belønning: Find en måde at belønne dig selv, når du har udført den nye handling. Dette kan være i form af anerkendelse, positiv feedback eller andre former for positiv forstærkning.

Ved at forstå, hvordan vaner fungerer, kan du målrettet arbejde på at ændre dårlige vaner og etablere sunde vaner, der bringer dig tættere på dine mål og ønsker. Det kræver tålmodighed og gentagne forsøg, men det er en effektiv metode til at skabe varige ændringer i dit liv.

 

3 dårlige vaner du kan ændre

1. Dårlig Vane: Du spiser snacks efter arbejde 

 

Påmindelse: Du kommer hjem efter arbejde og føler dig træt og sulten. 

 

Reaktion: Du går direkte til skabet og tager en pose chips eller en chokoladebar. 

 

Belønning: Du får øjeblikkelig tilfredsstillelse og et kortvarigt energiboost.

 

Løsning:

 

Påmindelse:

Ændr din påmindelse ved at forberede dig på dette øjeblik. Hav sunde snacks klar i køleskabet eller i en synlig skål på køkkenbordet. Dette minder dig om det sundere valg.

 

Reaktion:

Ændr reaktionen ved at vælge et sundt alternativ, når du føler trang til at snacke. Spis et æble eller grøntsagsstave i stedet for chips. Dette tilfredsstiller din sult og giver dig de nødvendige næringsstoffer.

 

Belønning:

Bevar belønningen ved at anerkende og værdsætte den. Mærk den gode følelse, du får, når du træffer det sunde valg, og husk, at du tager skridt i den rigtige retning for dit vægttabsmål.

 

2. Dårlig vane: At springe træningen over til fordel for tid i sofaen

 

Påmindelse: Du kommer hjem efter arbejde og føler dig træt.

 

Reaktion: Du slænger dig på sofaen og tænder tv'et.

 

Belønning: Du får lov til at koble af efter en lang dag.

 

Løsning:

 

Påmindelse:

Ændr din påmindelse ved at have dit træningstøj med på arbejde. Dette minder dig om din hensigt om at træne.

 

Reaktion:

Ændr reaktionen ved at gå direkte til træningscenteret. Tag det første skridt, og du vil ofte finde, at du har energi til at fuldføre træningen.

 

Belønning:

Bevar belønningen ved at fokusere på den ”sunde og gode følelse” du får fra at have trænet. Husk, at det giver dig mulighed for at styrke dit helbred og arbejde mod dit vægttabsmål.

 

3. Dårlig Vane: At spise kalorietætte snacks i køkkenet

 

Påmindelse: Du går ind i køkkenet, måske for at finde noget at spise eller bare for at se, hvad der er tilgængeligt.

 

Reaktion: Du tager en håndfuld nødder eller en chokoladebar.

 

Belønning: Du får en lækker snack og lidt underholdning.

 

Løsning:

 

Påmindelse:

Ændr din påmindelse ved at placere kaloriefattige snacks synligt og let tilgængeligt i køkkenet og smid de kalorietætte snacks ud eller gør dem svært tilgængelig. Dette minder dig om de sunde valg.

 

Reaktion:

Ændr reaktionen ved at vælge de sunde snacks, du har forberedt på forhånd, som f.eks. et æble. Dette tilfredsstiller din trang og giver dig en sundere mulighed.

 

Belønning:

Bevar belønningen ved at værdsætte det sunde valg og fornøjelsen ved at tage skridt til at forbedre din kost.

 

Husk, det tager tid at ændre vaner. Gentag de nye handlinger nok gange (mellem 18 til 252 dage og i gennemsnittet 66 dage) for at gøre dem til vaner. Af og til vil du måske falde tilbage i gamle vaner, men det er en naturlig del af processen. Det vigtigste er at komme tilbage på sporet næste gang og fortsætte med at arbejde mod dit vægttabsmål. Med forståelse af, hvordan dårlige vaner fungerer, og ved at følge den gyldne regel for at ændre vaner, kan du opnå dine mål og leve et sundere liv.


Har du brug for hjælp til at ændre vaner? Så er du altid velkommen til at booke en uforpligtende samtale om et forløb. 

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar