Skrevet af: Oliver Thorgaard

5 tips til at Kontrollere dine portioner og spise færre kalorier

At kontrollere størrelsen på dine portioner er et godt redskab at lære, når det kommer til vægttab og opretholdelse af en sund kost. Ved at spise passende mængder mad undgår du overspisning og holder dit kalorieindtag i skak. Her er nogle nyttige strategier og tips, der kan hjælpe dig med at lære at kontrollere dine portionsstørrelser og undgå overspisning. 

 

1. Mål og vej portionerne

At måle og veje dine portioner er en effektiv måde at opnå kontrol over, hvor meget du spiser. Brug en køkkenvægt eller målekopper til at sikre, at du spiser de anbefalede mængder af forskellige fødevarer. Efterhånden som du bliver mere fortrolig med portionsstørrelserne, kan du også udvikle en bedre visuel fornemmelse for mængden af mad. Du behøver altså ikke tælle kalorier, men blot veje mængden af mad. 
Et eksempel kunne være 100g proteinkilde, 100g kulhydratkilde, 200g grøntsager = 400g mad.

 

2. Tallerken modellen

En simpel teknik til at styre dine portioner er "tallerkenmodellen". Del din tallerken op i sektioner: halvdelen fyldes med grøntsager, en fjerdedel med protein og den sidste fjerdedel med kulhydrater eller stivelsesholdige fødevarer. Dette hjælper dig med at opretholde en balanceret kost og undgå at overspise de fødevarer der er lette at spise meget af. 

 

3. Spis langsomt og vær opmærksom

At spise langsomt og være opmærksom på dine madoplevelser kan hjælpe dig med at føle dig mæt med mindre mad. Tag dig tid til at tygge ordentligt, nyd smagene og teksturerne, og lyt til din krops mæthedssignaler. Det tager cirka 20 minutter for din krop at registrere at du bliver mæt, så undgå at skynde dig gennem måltiderne. 

 

4. Portioner og tallerkener

Brug mindre tallerkener, skåle og bestik til at narre hjernen til at tro, at du spiser mere end du faktisk gør. Mindre tallerkener og skåle får portionerne til at se større ud. Brug også mindre gafler og skeer, da det kan hjælpe dig med at spise langsommere og være mere bevidst om hver bid. 

 

5. Undgå fristelsen af anden portion

Når du har spist en passende portion, undgå fristelsen af at tage igen. Vent i et par minutter, og spørg dig selv, om du virkelig har brug for mere mad. Ofte vil du opdage, at du er tilfredsstillet, og at du ikke behøver mere. Det kræver øvelse, men det kan være afgørende for at kontrollere portionsstørrelserne. 
Du kan evt. gøre det nemt for dig selv, ved at pakke maden væk efter du har taget den første portion, eller i det mindste lade gryderne stå ude i køkkenet, så det bliver et aktivt valg at spise mere. 

 

At lære at kontrollere dine portionsstørrelser er en vigtig færdighed og ved at anvende disse strategier og være opmærksom på dine spisevaner kan du lettere undgå overspisning og samtidig reducere dit kalorieindtag. Husk, at det tager tid og øvelse at ændre vaner, så vær tålmodig og vedholdende. Med tiden vil du opnå større kontrol og opnå dine vægttabsmål. 

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar