Skrevet af: Oliver Thorgaard

7 måder du kan vide om din plan virker, uden at kigge på badevægten

Hvis du forsøgt at slanke dig, har du sikkert oplevet at vægten ikke går ned, selvom du føler du træner hårdt og spiser sundt. Det kan være rigtig frustrerende, men det betyder ikke at din indsats har været forgæves, tværtimod! Enhver indsats har stor betydning for dit vægttab, i det lange løb!

Der kan dog være flere årsager til at din vægt ikke rykker sig, udover at du ikke er i et kalorieunderskud:

  • Du vejer dig ikke på samme tidspunkt
  • Du har ikke været på toilettet
  • Du har spist noget andet dagen før
  • Du har drukket store mængder væske inden sengetid
  • Din krop holder mere væske

Alle disse parametre kan påvirke din vægt og det er ikke unormalt at din vægt kan variere 1-3 % af din kropsvægt. Derfor har du brug for andre måder at mærke din fremgang på, end vægten. Her er 7 andre måder du kan tracke din fremgang og måske du finder ud af at nogle af dem er er vigtigere end tallet på badevægten?

 

7 måder du kan tracke din fremgang udover vægten

1. Du føler dig mere tilfreds og mæt efter dine måltider

Hvis du nogensinde føler dig kronisk sulten, eller føler du aldrig har ”viljestyrken” til at lukke en pose slik eller lægge gaflen ned, så er du ikke alene. Både vi trænere, men også de fleste af vores klienter, har oplevet bundløshed og ”mangel på rygrad”. 

Problemet er ikke kun dig! Men også mangfoldigheden af forarbejdet mad der er lavet til at smage alt for godt, så du kommer til at spise alt for meget. Samtidig har mange en tendens til at spise alt for hurtig, fremfor at blive nyde maden stille og roligt, hermed spiser man mere, inden maven mærker mæthed.

Sådan mærker du fremgangen:

Du bruger længere tid på dine måltider og føler ikke du sluger maden længere. Du kan nyde den, lægge bestikket og snakke med dem omkring dig under et måltid.
Du spiser flere frugter og grøntsager, også i løbet af dagen, hvilket giver dig en følelse af aldrig at være ”ved at dø af sult”.
Du spiser måske kun én portion til aftensmad, selvom det er din livret. Og du går stadig tilfreds fra bordet, dog uden den ubehagelige kvalmende mæthed, som 2 store portioner lasagne ellers plejer at medføre.

 

2. Du har mere energi og overskud

Energidrikken, eller de faste 5 kopper kaffe, er blevet en fast bestanddel af arbejdsdagen, for at holde dig kørende til du har fri. Du spiser måske for meget forarbejdet mad, sukker og koffein, for at få energi til at holde dig kørende til du kommer udtrættet hjem, og bruger resten af aftenen på sofaen.

Sådan mærker du fremgangen:

Du oplever at du ikke længere behøver at snooze om morgenen, måske du endda vågner før din alarm.
Du giver den gas på arbejde med mere overskud, og når klokken er 15, og du har fri, har du stadig mere energi tilbage.
Om aftenen er sofaen ikke længere lige så hivende og du har mere overskud til at lave nogle projekter derhjemme, eller lege med børnene.
God og nærende kost giver dig energi gennem hele dagen, fremfor i bølger, som følge af forskellige stimulanser. 

 

3. Du sover bedre

Går du for sent i seng? Vågner mange gange i løbet af natten? Måske vender du og drejer dig hele tiden, eller tager dynen af og på fordi du ikke kan finde den rigtige temperatur?
Resultatet er en træt og udkørt krop som hungrer efter en middagslur. Det resulterer i du ikke kan  kan sove om aftenen, og så kører den onde cirkel.

Sådan mærker du fremgangen:

Du har skruet ned for stimulanser inden sengetid, og har fået et mere stabilt energiniveau gennem dagen, hvilket gør at trætheden kommer naturligt om aftenen.
Du sover uforstyrret hele natten da du har brugt din krop godt til dagens træning, og vågner frisk og veludhvilet, klar til at angribe en ny dag.
Dit søvnmønster er generelt mere konsistent og du føler dig mere frisk hver morgen.

 

4. Dit tøj sidder lidt løsere (eller strammere)

Fremgangen kan som sagt ikke altid måles på vægten. Nogle gange svinger den meget og andre gange føles det som om den er gået i stå på et bestemt tal. Den skal dog ikke bestemme hvorvidt du faktisk har gjort det godt.

Sådan mærker du fremgangen:
Du finder et gammelt stykke tøj i skabet som du ikke har kunne passe i lang tid, og nu kan du passe det! Måske er det endda blevet for løs om maven og for stram om bagdelen, i forhold til hvad det plejede. Du kan lukke dit bælte et ekstra hul ind.
De hud og fedt folder omkring din buksekant, bh eller andet er nu blevet mindre eller endda væk.

 

5. Du er i bedre humør

”Hangry” er et sigende udtryk trukket sammen af ”hungry” og ”angry”. Du har måske oplevet følelsen de gange du er gået kold i løbet af eftermiddagen, eller når du kommer træt hjem fra arbejde og bare gerne vil sidde ned. Du er kritisk over dig selv, og føler ikke overskud eller lyst til noget, udover den faste rutine du lige kan overskue. Du er ikke ofte dit bedste jeg, når energien er lav og sulten er høj

Sådan mærker du fremgangen:

På grund af din nye livsstil med sundere kost, mere aktivitet og en bedre søvnrytme, oplever du generelt bedre humør. Du har ikke de samme humørsvingninger som kunne komme når du var akut sulten eller træt. Du oplever oftere at føle dig motiveret, selvsikker, oprejst, klar i hovedet, positiv omkring dig selv og folk omkring dig, gladere, klar på udfordringer, og glæder dig til mandag (eller hvilken som helst anden dag), da det er en ny dag med nye muligheder

 

6. Du er stærkere og mere udholdende

Når du starter på en ny træningsplan, eller tager den første løbetur, vil du nok opleve at være så øm i hele kroppen, at det er en kamp at komme ud af sengen om morgenen, eller rejse sig fra toilettet. Du tænker hvordan kan det passe når du tog de mindste håndvægte, og kun trænede i 30 minutter?!

Sådan mærker du fremgangen:

Du begynder at vågne dagen efter træning og føle du har rørt dig, men stadig med overskud uden den samme ømhed.

Håndvægtene føles enten nemmere, eller også tager du dem der er tungere. Øvelser med kropsvægt er blevet lettere og er ikke det samme problem.
Du oplever ting i din hverdag du ikke kunne før, som er blevet legende let.
Du kan træne flere gange om ugen og i længere tid ad gangen. Du startede med 2x30 minutter om ugen og nu er du oppe på 3x60 minutter.

 

7. Du føler ikke du er på en ”kur”, men i gang med en ny livsstil

Vi oplever, at den største årsag til at du stopper med at ændre dig selv og din krop er, hvis det føles som en kur, diæt eller hvad man vil kalde det. En tidsbegrænset periode med pinsler, hvor du skal sulte, træne hårdt og hele tiden holde dig fra fristelser.
Du ved det kun er 12 uger og så er det tilbage og så ”må” du godt igen. Men ved at gå tilbage til din gamle livsstil, vil du gå tilbage til din gamle form . Og hvis hele målet var at komme væk fra det, hvad er pointen så med at vende tilbage?!

Sådan mærker du fremgangen:

Denne fremgang opstår i det små – Det er ikke store ryk som ”ingen sukker i 10 dage”.
Du vælger mindre forarbejdede fremfor mere forarbejdede fødevarer.
Du planlægger din mad dagen før, så det giver dig ro i maven og vedvarende energi hen over dagen.
Du oplever ikke at ”falde i”, men derimod at nyde nogle lækre sager, i din nye balancerede kost. Her er masser af sunde nærende fødevarer, men også plads til et stykke kage.
Din vægt og krop er i balance fordi du ikke er ”on” eller ”off”, men har fundet en naturlig måde at komme tættere mod dit mål

 

Det vigtigste er du føler dig bedre tilpas med dig selv

Når du er i gang med et vægttab, træningsforløb eller anden form for ændring, så kan du forsøge at være opmærksom på hvordan du føler og har det, hvis vægten ikke giver dig det resultat du ønsker. 

Det kan være rigtig rart at få anerkendelse af andre mennesker, og et par kg mindre siden sidste uge, giver da helt bestemt en fed følelse. Men hvis du selv føler dig bedre tilpas, slankere og mere energisk, så kan det nogle gange være mere værd end tallet på vægten.

Tilføj en masse gode ting i din hverdag som motion, grøntsager, mere vand og lignende, og mærk på egen krop hvordan det påvirker dig. 

Hvis du gerne vil have hjælp til hvordan du starter, eller kommer videre mod dit mål, og ønsker en at dele din fremgang med, stor eller lille, så kontakt os for en uforpligtende samtale.

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar