Skrevet af: Kasper Odsbjerg

De 5 største fejl du måske begår i din kost når du vil tabe dig

I UP har vi hjulpet hundredvis af klienter med at tabe sig over de sidste 10 år. Vi har set og hørt utrolig mange forskellige strategier til at opnå et vægttab, nogle strategier (kan vi vist godt sige) har været mere succesfulde end andre! 

I dette indlæg har vi samlet de 5 største ”fejl” som mange begår hvis de vil tabe sig, og hvad du i stedet kan fokusere på, for at nå i mål med dit vægttab en gang for alle. 

 

1. Du fokuserer for meget på små (og til tider ligegyldige eller modsatvirkende) detaljer

Små detaljer kan (engang imellem) gøre en forskel, men ofte er det en lille forskel, som kræver en masse energi og overskud at udføre – ressourcer som kunne være brugt andetsteds med større effekt. 

Det kan eksempelvis være at udskifte den samme mængde hvide brød med groft brød, hvor kalorierne i bund og grund er de samme, men du får mere fuldkorn, samt flere vitaminer og mineraler (som selvfølgelig er godt), men det vil ikke nødvendigvis vise sig på vægten, medmindre du spiser mindre. Det samme gælder strategier som at udskifte stegefedt fra smør med kokosolie, eller erstatte søde sager med nødder eller tørret frugt. Hvis ikke du udskifter med alternativer der indeholder færre kalorier, er det ligegyldigt for et vægttab.

I stedet for at fokusere på de små detaljer, så find frem til noget der virkelig kan gøre en forskel og som du kan overholde.

Du kan få inspiration til hvad du kan gøre for at tabe dig her: 6 tips til at gøre dit vægttab permanent

 

2. Du har en alt eller ingen mentalitet  

Fedt er dårligt, kulhydrater gør dig tyk og du må aldrig spise kage, slik eller andre søde sager, hvis du vil tabe dig. Det passer selvfølgelig ikke. 

I stedet for at fokusere på en eksklusiv kost, hvor du sætter en masse restriktioner op for dig selv - hvad du må og ikke må spise, så anbefaler vi, at du fokuser på en inklusiv kost, hvor du giver dig selv lov til at spise alt, men prioriterer dine mængder. 

Hvis størstedelen af dine måltider består af kaloriefattige fødevarer som frugt, grønt, gode proteinkilder som skyr, lav fedtprocent kød, yoghurt, hytteost osv. så kan der fint være plads til 10-20 % af det du virkelig godt kan lide. Se din kost som en helhed, i stedet for at fokusere på enkeltstående fødevarer, eller måltider. 

 

3. Du foretager pludselig store ændringer i din kost

Store ændringer i din kost, hvor du eksempelvis går fra at spise stivelse (brød, pasta osv.) til alle dine måltider, til aldrig at spise stivelse, kan naturligvis få dit vægttab til at gå hurtigere, men det betyder også, at det er sværere at vedligeholde i det lange løb – for vil du ikke gerne have det med i din kost igen? Som udgangspunkt mener vi ikke at du skal udelukke noget fra din kost som du ikke kan undvære i det lange løb, med mindre du er interesseret i et kortvarigt vægttab. 

I stedet for at undlade alt på en gang, så tænk lidt mindre. Byt dine 2 ostemadder ud til morgenmad til en ostemad og et blødkogt æg, så sparer du både kalorier, og får ekstra protein i din kost, som er godt til at skabe både mæthed og opbygge muskelmasse. 

Vægttabet vil sandsynligvis gå lidt langsommere, men det er også med strategier der er nemmere at vedligeholde, plus der er større sandsynlighed for at du vil bevare din muskelmasse under et kalorieunderskud (vægttab), hvis du taber dig stille og roligt, ca. 0,5-1 % af din kropsvægt pr. uge. 

Læs også: Spis dig til større muskelmasse

 

4. Du får din viden fra dokumenter, selvudnævne helseguruer eller vægttab i damebladene

Fødevaredokumentarer der får dig til at frygte bestemte fødevarer, helseguruer der forsøger at få dig overtalt til at spise en spsk. olie for at tabe dig, eller Marianne der taber sig 8 kg på 4 dage med suppekuren i damebladet, vil vi ikke anbefale at du bruger som inspiration, eller kilde til dit vægttab.

Vær kritisk og rationel! Husk at et vægttab kræver et kalorieunderskud, det kan opnås på mange måder, det handler om at finde frem til hvad der passer bedst i din livsstil, og som du kan holde i det lange løb. 

 

5. Du tænker du har brug for Kosttilskud

Der findes ingen kosttilskud der i sig selv får dig til at tabe dig! Kosttilskud er et supplement til din normale kost. Får du ikke nok af et bestemt vitamin, mineral eller makronutrient (f.eks. protein) i din nuværende kost, kan kosttilskud hjælpe dig med at dække dit underskud. Kosttilskud er dog oftest en af de sidste ting du skal bekymre dig om i forbindelse med et vægttab. Som vi har nævnt tidligere, så handler et vægttab om at finde frem til hvordan du opnår et kalorieunderskud. Når du har fundet frem til en strategi du kan udføre uge efter uge, så er vi sikker på du vil nå i mål med dit langsigtet mål.   

 

Har du brug for hjælp til at nå dit mål? Så tilbyder vi altid en gratis samtale og prøvetræning, så du kan høre, hvordan vi kan hjælpe lige netop dig, hvad enten det er personlig træning, eller vores holdtræning for mænd eller kvinder.

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar