Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Dine omgivelser har stor betydning for hvor meget du spiser

Hvad du spiser (lasagne eller kyllingesalat) får ofte meget mere fokus i en vægttabsdebat end hvor meget du spiser, selvom mængderne er mindst lige så vigtige, eller endnu vigtigere, som hvad du spiser. 

Især dine omgivelser, såsom størrelsen på din tallerken og tilgængeligheden af fødevarer i dit hjem, har stor indflydelse på hvor meget du spiser. 

I dette indlæg vil vi gøre dig klogere på hvordan du kan skabe et miljø der ubevidst får dig til at spise mindre og dermed tabe dig.  

Læs også: Lav en køkken-maveover i dag og tab dig fra i morgen 

 

Du spiser mindre hvis du skal arbejde for det

Brian Wansik fra Food and Brand Lab på Cornell Universitet har lavet en række undersøgelser, der viser hvad din ”arbejdsindsats” har af betydning for dine spisevaner. 

I et studie undersøgte han en gruppe af kontorassistenter hvor han placerede chokolade 3 forskellige steder på kontoret:  

1. På skrivebordet 

2. I den øverste skuffe i skrivebordet

3. I et skab 2 meter væk. 

At spise et stykke chokolade som står fremme på skrivebordet, kræver kun en bevægelse med armen. Chokoladen i den øverste skuffe kræver en lidt større indsats og chokoladen i et skab 2 meter kræver den største indsats, hvor du skal rejse dig op fra stolen og gå igennem lokalet. 

Brian fandt ud af, at hver ekstra indsats, selvom de var små, fik chokoladen til at blive mindre attraktivt og det har stor indflydelse på indtaget. 

De assistenter som havde chokolade stående fremme på bordet spiste i gennemsnit 9 stykker dagligt. De som havde det i skuffen spiste 6 stykker og de som skulle gå igennem kontoret, spiste kun 4 stykker. 

Du spiser altså væsentlig mindre, desto større indsats du skal gøre for at få maden. 

 

Gør maden sværere tilgængelig og tab dig 

En af de bedste måder du undgår at overspise på, er ved at gøre som Brian fandt frem til i studiet: 

Gør det du gerne vil spise mindre af sværere tilgængelig og du kan med fordel gøre det du gerne vil spise mere af nemmere tilgængelig.   

Selv små barrierer som at åbne en skuffe, kan gøre forskellen imellem at overspise eller spise den rigtige mængde. Hvis fristende fødevarer er i syne, som en åben pose chips eller en skål med slik, skaber det en situation hvor det er for fristende for områder i hjernen som konstant er på udkig efter kalorier.

 

Har du brug for hjælp til at knække kode til dit vægttab? Så er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale og høre hvordan vi kan hjælpe dig med at finde frem til de strategier der passer ind i din livsstil.  

 

Referencer 

Enviromental factors that increase the food intake and consumption volume of unknowing consumers

Bog: The Hungry Brian. Outsmarting the Instincs That Make Us Overeat. Stephan J. Guyenet, Ph.D.

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar