Skrevet af: Mads Wigh

Effekt af træning - hvilken fremgang kan du forvente?

Fremgang I styrke og muskelmasse kræver en indsats. Det kræver en indsats når du er nede og træne, det kræver en indsats når du står hjemme i køkkenet og laver madpakke og ikke mindst kræver det en indsats når du gang på gang skal tage dig selv i nakken for at komme ned i træningscenteret for at give din egen krop tæsk. Heldigvis bærer hårdt arbejde frugt, men bærer hårdere arbejde mere frugt? I dette indlæg vil vi forsøge at kaste lys over hvilken fremgang du kan forvente af din træning, men også hvornår du når et punkt hvor afkastet ikke længere afspejler indsatsen. 

 

Hvilken fremgang kan du forvente? 

Når du starter med at træne er alt fantastisk! Du er stærkere hver gang du kommer ned i centeret, det er motiverende at opleve din krop føles mere og mere veltrænet og efter det første år skal du ud og købe nyt tøj, enten fordi alt dit gamle tøj er blevet for stort, eller fordi din gamle t-shit ikke længere kan huse dine overarme. Liv og glade dage, alt er godt og indsatsen har helt sikkert været det hele værd. De næste par måneder er måske ikke lige så fede. Styrken står lidt stille, vægten har sat sig fast på det samme tal og svinger måske endda slet ikke i den retning du ønsker. Du spørger din lokale træningsekspert (den største fyr i centeret) ”hvorfor står min udvikling stille?” Og du får svaret, som du nok i forvejen godt kendte, du skal til at lægge en større indsats! Du skal til at have en ekstra træningsdag, du skal tilmed træne hårdere og du skal til at give din kost lidt mere opmærksomhed. Av.. Nå ja, en lille ekstra indsats og så bliver alt godt igen. Det kan godt lade sig gøre. Det er jo bare lige en ekstra madplan der skal laves og endnu et træningspas der skal klemmes ind i kalenderen på bekostning af venner og familie, selv samme venner og familie som sådan har rost din fremgang og flotte resultater. Men tilbage på sporet. Der er igen lidt fremgang at spore, vægten bevæger sig i den rigtige retning, der er stadig en positiv udvikling i din styrke og kroppen har det godt, selvom du nu træner hårdt fire gange i ugen. Et par måneder senere er fremgangen igen erstattet af stilstand og denne gang behøver du slet ikke spørge den store fyr i centeret. For du ved godt at svaret er det samme som sidst. Indsatsen skal oppes. ”Det er okay, jeg er jo dedikeret”. Så, fem ugentlige træningspas, omfattende planlægning af kost og endnu hårdere træning. Du har det ikke længere så fedt i kroppen, du er træt, styrken er for længst stagneret og familie og venner kigger bekymret på dig og spørger om det her måske er ved at tage lidt overhånd? Du lægger en kæmpe indsats og resultaterne er mikroskopiske, men de er der! 

 

Er afkastet indsatsen værd? 

Denne anekdote er et eksempel på hvordan fremgang i træning føles over et par år. Den skal ikke tages helt bogstaveligt, vi vil vove den påstand at det ikke er helt skævt. Pointen er, at på et tidspunkt vil resultatet ikke længere være indsatsen værd. I det næste afsnit vil vi beskrive hvilken indsats der er krævet for fremgang om det måtte være styrke, muskelvækst eller vægttab. Ikke for at afskrække dig, men for at give et indblik i hvad der kan forventes, så du ikke lægger en indsats der er for stor og står tilbage med en lang næse. 

Først skal det lige understreges at uanset hvilket af disse mål du måtte have, er nøgleordet vedholdenhed! Det kræver en indsats at opnå og vedligeholde og ingen særlig øvelse og intet kosttilskud kan gøre det for dig! 

Træn det du kan lide og måske lidt at de du ved der er godt for dig, så du faktisk har det okay med processen og ikke kæmper for at få det overstået, for det bliver det faktisk aldrig. 

Kunne du tænke dig hjælp til at lave en plan og et motiverende program der kombinerer både lyst og behov? Så er det på tide at gøre noget. Udfyldt vores kontaktformular her og lad os i første omgang hjælpe dig i gang med en uforpligtende samtale og prøvetræning.  

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar