Skrevet af: Timmy Wæxfældt

Få styr på dine stænger

Gå ikke glip af god teknik, resultater og komfort ved at ignorere de forskellige vægtstænger centret tilbyder. 

Vægtstængerne er IKKE til specialister, men en hjælpende hånd til alle der ønsker løsninger på nogle af de udfordringer som ”almindelige” vægtstænger kan give. De specielle stænger kan hjælpe dig med alt fra dybde og balance i Squat til at reducere smerte i skulderne i Bænk Pres eller til at holde ryggen ret i bunden af Dødløft.

Genkender du nogle af de problemer, er det helt sikkert værd at kigge nærmere på nogle af de specielle stænger centeret har at tilbyde. 

 

SAFETY SQUAT BAR

undefined 

Stangen kan virke stor og klodset, men du vil opleve at polstringen er behagelig sammenlignet med den almindelige stang og har nogle skjulte fordele.

Stangen er god til:

  • Dårlige skuldre: Grundet stangens håndtag kan skuldrene/armene gribe om stangen i en mindre anstrengt position, hvilket for de fleste med skuldersmerter, er en befrielse sammenlignet med den almindelige squat.
  • Udfordringer med dybde: Stangens polstring omkring nakken gør, at den får en højere placering ift. en almindelig stang samt at vægtskiverne er placeret længere fremme end normalt. Den høje placering af stangen og skivernes placering flytter stangen tættere på dit balancepunkt, hvilket ofte leder til at du får lettere ved at sætte dig dybere.

  • Ondt i lænden: Stangens placering ift. dit tyngdepunkt gør at du vil kunne stå mere oprejst og derfor kan mindske stresset på lænden.

  • Smerte fra stang i nakken: Hvis du oplever at din nakke er meget øm og det gør ondt at bære den normale stang, kan polstringen på denne stang føles mere komfortabel.

 

TRAP BAR / HEX BAR

undefined

Stangen findes i forskellige længder og vægte, men fælles for stængerne er, at håndtagene sidder parallelt og i 2 forskellige højder. 

Stangen er god til:

  • Rund ryg / stramme baglår eller ankler: Har du stramme baglår og oplever problemer med at komme ned og gribe fat i stangen under Dødløft vil stangens høje side (du kan vende stangen) ofte være et sted i mellem 10-15cm højere sammenlignet med en almindelig stang, hvilket gør det lettere at få en ordentlig position i bunden af løftet.

  • Udfordringer med at holde ryggen: Stangens parallelle greb gør at dine arme er ved siden af dig, og ikke foran. Dette flytter stangen ind i dit balancepunkt som gør det lettere at finde balancen og derfor nemmere at holde din ryg ret. Desuden skal denne type af stang ikke forbi knæene, hvilket er et teknisk udfordrende sted at holde ryggen. 

 

FAT BAR / FAT GRIPZ

undefined

 

Fat Bar eller Fat Gripz er i sin simpleste forstand en stang eller et gummigreb (som på billedet) der har større diameter end normale stænger. 

Stangen/grebet er god til:

  • Dårlige skuldre: Efter vores erfaring giver grebet mindre smerte ved presøvelse for personer med smerte i skulderne, vores tanker er, at dette skyldes et spænd som forplantes fra greb og op i skulder, hvilket skaber større stabilitet/spænd og dermed mindre smerte i skulderen.

  • Dårligt greb: Denne type af stang, eller greb, kan også bruges til at udvikle dit greb, dog anbefaler vi at det gøres til decideret træning for greb, da dine løft vil blive begrænset af grebet og ikke de primære muskler. 

 

SWISS / FOOTBALL BAR

undefined

Denne type stang har parallelle  / semiparallelle greb  

Stangen er god til:

  • Dårlige skuldre: Grundet stangens parallelle greb kommer overarmen og albuen tættere på kroppen, sammenlignet med en almindelig stang. Dette resulterer i mindre stress til skulderne. Ofte er stangen også udført med et tykkere greb som giver samme fordele som en FAT BAR.

 

EZ BAR

undefined

EZ Baren er for de fleste kendt fra øvelser som Bicep Curl og Tricep Extension

Stangen er god til:

  • Ømme / Stramme håndled: Grundet stangens vinkler tillader den et greb ikke stiller lige så store krav til rotation i håndled og skulder som en almindelig stang. 

 

Glem stangsnobberi og tilpas til dine behov

Dette er en opfordring til IKKE at lade dig begrænse til de almindelige stænger, da der kan være fordele i at bruge andre i nogle tilfælde, men heller ikke udelukke de almindelige stænger, da de ofte er et godt valg og ikke mindst det sikre valg ift. at det er tilgængeligt i alle træningscentre. Selvom det ikke er ”klassiske” Squat, Deadlift, Bench Press eller hvilken øvelse du ellers laver med de specielle stænger, kan det give dig et muligvis give dig et større udbytte uanset om du søger muskelmasse, styrke, fedttab eller træningsglæde. Hold dig åben for muligheder og afprøv hvad der virker bedst for dig.

Er du i tvivl om hvordan du kan bruge de forskellige stænger eller om du kan være en fordel for dig at bruge står vi klar til at hjælpe dig!

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar