Skrevet af: Kasper Odsbejrg

Feder kulhydrater?

Kulhydrater får ofte ry for at være usunde eller fedende og mange tror de ikke kan tabe sig hvis de spiser kulhydrater som pasta, ris, kartofler, slik og kage – men passer det?

 

Hvorfor har kulhydrater fået ry for at fede mere?

En af grundene til at kulhydrater har fået ry for at fede mere er, at kulhydrater øger blodsukkeret og dermed insulinniveauet (transport hormon). Derfor formodede man, at kulhydrater ville transporteres til fedtvæv og lagres. Modsat øger fedt fra kosten ikke på samme måde insulinniveauet og derfor forventede man at mindre fedt ville lagres i cellerne og dermed forbrændes.

 

Passer det af kulhydrater feder?

Der er som udgangspunkt ikke fødevarer der er fedende eller slankende. Det er et kalorieoverskud der feder. Om du indtager dine kalorier fra grøntsager og frugt eller fra chokolade og slik er sådan set ligegyldig, så længe du er i et kalorieunderskud – hvis målet er et vægttab. 

Det bekræfter en metaanalyse som har analyseret 32 studier med 563 forsøgspersoner med lige kalorieunderskud og proteinindtag, men  forskel i kulhydrat og fedtindtag. Der var ikke signifikant forskel på fedttabet i en kost højere i kulhydrat vs. fedt. Skulle der nævnes en forskel, var det faktisk til fordel for flere kulhydrater. Vægttabet afhænger altså af kalorieindholdet i maden og ikke fordelingen af kulhydrat og fedt.

Der kan dog være fordele ved at spise en kost højere i protein, da det øger dit energiforbrug: Læs mere her: Spis mere protein og tab dig.

 

Dette er den rigtige udfordring med kulhydrater

Mange har en tendens til at overspise kulhydrater, fordi de smager godt og er base i en masse madvarer der er let at overspise, fx fastfood, søde sager osv. Det betyder større indtag, lig med flere kalorier spist.  

Det er derfor ikke kulhydrater der feder, men mængden af kulhydrater (kalorier) du spiser der feder.

 

Så mange kulhydrater kan du spise hvis du vil tabe dig

Som udgangspunkt kan du spise alle de kulhydrater du vil, så længe du fortsat er i et kalorieunderskud.

Du bruger dog hurtig dit ”budget” hvis du primært spiser dine kulhydrater fra brød, slik og kage, i stedet for frugt og grøntsager. 

Derfor anbefaler vi at du spiser mellem 1 til maks 3 knytnæver kulhydrater dagligt fra de kalorietætte kulhydrater og spiser omkring 5 eller flere knytnæver fra de kaloriefattige kulhydrater som frugt og grønt.

 

Få styr på hvad der er fakta og hvad der er myter

Har du brug for at få styr på hvad der er facts og myter når det kommer til at ændre dine kostvaner? 

Så har vi udviklet et unikt kost pensum på vores holdforløb, hvor du bliver præsenteret for de vigtigste kostvaner du skal lære, hvis du vil opnå et varigt vægttab. Du får nye kostopgaver hver 1-2 uge, der skal registreres i en online logbog med personlig sparring på din indsats og udfordringer hver uge.

Book din plads eller en gratis samtale til vores holdforløb her.

 

Referencer

Obesity Energetics: Body Weight Regulation and the Effects of Diet Composition

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar