Skrevet af: Mads Wigh

Genetik eller miljø - Find dig selv

Hvorfor ser du ud som du gør og er der overhovedet noget at gøre ved det? Har du bare fået delt en dårlig hånd og må acceptere din situation? Langsomt stofskifte, ”store knogler” en uheldig kropstype? I dette blog indlæg vil vi forsøge at gøre dig klogere på hvad der

har betydning for din udvikling (mest den kropslige) og hvad du kan gøre for at ændre til i retning af hvad du måtte ønske.

 

Betyder genetik noget?

Åh ja! Dine ”gener” er opskriften på hvem og hvad du er og vil i en eller anden grad sætte en ramme for dig. Betyder det at du er fastlåst? Nej, det vil vi vove at påstå du ikke er. Nok er der en ramme, men du har stadig kontrol og almindelig fysiologiske koncepter for muskelvækst og vægttab/forøgelse gælder for alle. Du har dog fået delt en hånd, som kan betyde at nogle ting kan være let eller svært for dig, og tilsvarende lettere eller svære for dem omkring dig. Til at beskrive nogle af udfordringerne eller løsningerne, vil vi bruge de tre ”Kropstyper” hvor du højst sandsynligt vil genkende dig selv i en af dem og kan relatere til udfordingerne.

 

De tre kropstyper

Først og fremmest skal det nævnes at der ikke ligger megen videnskab i de tre kropstyper så det skal ikke ses som en sort-hvid inddeling, men måske nærmere en beskrivelse af den situation du står i og de udfordringer du måtte møde.

Ectomorph

Den første kropstype er den Ectomorphe kropstype. Folk af denne kropstype, både mænd og kvinder, vil typisk være tynde, høje, langlemmede og med lav muskelmasse. Der kropsform beskrives bedst som et rektangel eller en firkant, da de både har smalle skuldre og hofter. Ectomorphen vil ofte have en meget velreguleret appetit og have fornemmelsen af at kunne spise lige hvad det passer dem uden at tage på overhovedet. Dette tilskrives ofte en høj forbrænding, men da forbrænding ikke varierer så meget fra individ til individ og egentlig mest reguleres af muskelmasse (som de jo ikke har så meget af) og aktivitetsniveau, skyldes det nok snarere en sund regulering af appetit. Ectomorphen har den udfordring at det er uhyre svært at opnå en vægtøgning. Muskelvækst er en vægtøgning og her kan det være svært at være ectomorph. Endvidere vil muskelvækst på ectomorphe være svære at opdage, da deres lemmer er lange og de derfor med selv en meget høj muskelmasse, stadig vil se lidt ranglede ud. En sådan form passer ikke synderlig godt til en bodybuilder. Selvfølgelig kan man godt, men til gengæld vil man egne sig bedre til sportsgrene med kast og spring. Som Ectomorph skal der være stort fokus på kost, hvis man ønsker at tage muskelmasse på. Proteinindtaget skal som i alle andre tilfælde være tilstrækkeligt og derudover kan man tillade sig at spise en masse kulhydrater, da de mere simple kulhydrater og stivelse ikke giver den samme mæthedsfornemmelse og de derfor kan få det samlede kalorieindtag til at blive tilstrækkeligt højt. Kredsløbstræning/kardio er noget de måske skal holde lidt igen med, da de vil være nødt til at skulle spise endnu mere for at møde den energiudgift og dermed ende med at tabe sig i stedet.

Endomorph

Hvor den ectomorphe kropstype bedst beskrives som et rektangel, kan den ”endomorphe” bedst beskrives ved en cirkel eller en elipse. Bred om maven og overkroppen med kortere lemmer. Overvejende smalle skuldre og bredere hofter. Endomorphe kan let komme til at ligne dem der har trukket sorte-per i gen lotteriet. De har den stikmodsatte udfordring af de ectomorphe. De har svært ved at komme ned i vægt. Til gengæld vil de ofte have en højere muskelmasse ”ud af boksen”. Endomorphe har heller ikke den samme udfordring med at tage muskelmasse på, da de typisk vil få den nærig de har behov for. Ønsket vil derfor ofte være vægttab, så de flotte muskler bliver lidt lettere at få øje på. De kan med fordel have et øget fokus på konditionstræning for at øge forbrændingen, samt en høj samlet træningsvolumen, da mere arbejde vil betyde mere energi omsat, altså flere kalorier forbrændt. Den helt store udfordring bliver at spise mindre, hvorfor proteiner, der mætter, bør prioriteres. Kulhydrater i sig selv er ikke problematiske, men ligesom det kunne være en fordel for de ectomorphe, kan de være nemme at overspise. Hvilket besværliggør vægttab.

Mesomorph

Den tredje kropstype kaldes mesomorph. Hvis endomorph er Sorte Per, er mesomorphen to esser i poker. Kropstypen beskrives som en trekant. Brede skuldre og smalle hofter. De har nemt ved at holde vægten, samt at gå op og ned i vægt. Selv utrænet vil de have et harmonisk, flot udseende. Derfor er der egentlig ikke meget at sige om dem i forhold til hvad de skal gøre for ændre deres kropskomposition. Træn og lad appetitten guide, så sker det næsten af sig selv.

 

Opsummering

For at opsummere, de tre kropstyper er ikke sort-hvide inddelinger. Du kan sagtens være inbetween og du skal mere tænke at du skal træne og spise efter hvordan du ønsker at komme til at se ud. Om inddelingerne er udtryk for genetik(arv) eller miljø er en helt anden diskussion. Se det som et ”kort” over de udfordringer du oplever når du ønsker at ændre din kropskomposition. De kort du har fået spillet fra fødslen og sidenhen fået tildelt under din opvækst kan give dig nogle ulemper og fordele i forskellige henseender, så måske skal du omfavne hvad du er god til og se bort fra nogle af de ting der er sværere, for selvfølgelig er du nødt til at gøre noget svært for at flytte dig i en ønsket retning. Selv de lidt heldigere mesomorpher skal tage sig lidt sammen. Hårdt arbejde vil i sidste ende trumfe ”talent” og grunden til at der altid vil findes nogle der er de bedste til noget er at de for det første måske har fået spillet en heldig hånd og omfavnet deres stærke sider, dyrket dem og arbejdet rigtig hårdt. Heldigvis er der ikke noget der er mere ligegyldigt når det kommer til din målsætning end hvordan alle andre klarer sig. Medmindre måske du konkurrerer i en sport, så giver det god mening at sammenligne sig med andre og finde motivation heri. For alle os andre, hold snuden i sporet, følg din egen målsætning, så kan du overkomme dine udfordringer og forhåbentlig komme dit mål nærmere.

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar