Skrevet af: Steven Zartov

Genoptræning - fibersprængning i baglåret

Fibersprængninger er en typisk skade i sport, de opstår tit i baglåret og kan tage tid at komme sig over. Dårlig opvarmning før træning eller konkurrence øger risikoen, og personer der tidligere har oplevet en fibersprængning har øget risiko for at få skaden igen. Fibersprængninger opstår hyppigst ved højintensitets sportsgrene (f.eks. fodbold og atletik), men kan også forekomme ved lavintensitets (f.eks. ballet og udspænding). 

Behandlingen og prognosen afhænger af hvordan skaden er opstået og af hvilken intensitetstype.  

 

Muskulaturen

Baglåret består hovedsageligt af 3 store muskler: 

 undefined

M. Biceps Femoris 

M. semitendinosus 

M. Semimenbranosus 

Disse 3 muskler er en del af skeletmuskulaturen, hvis opgave er at bevæge kroppen. Her har de 3 ovenstående muskler til opgave at bøje knæet, og hjælpe den store balle muskel (M. Gluteus Maximus) med at føre benet tilbage.  

Hver muskel består af bundter af muskelfibre, som er omgivet af bindevæv, som tilsammen udgør musklen. Det er i en af disse bundter skaden opstår, og der er sket en overrivning af enkelte fibre. 

 

Prognosen 

Som nævnt ved fibersprængninger er prognosen afhængig af hvordan skaden er opstået:  

  1. Høj intensitet 
  2. Lav intensitet 

Under de høj intensive ligger sportsgrene som fodbold og sprint. Begge som er sportsgrene hvor man kommer op i høj fart, og kravet til musklerne bliver stillet på sit højeste, da de bliver strukket op til 110%.  

Ved lav intensive er sportsgrene som ballet eller almindelig udspænding. Her strækkes muskulaturen til det yderste og holdes over længere tid, som ved f.eks. split eller spagat. 

Ud fra et studie lavet på sprintere (høj intensitets) og dansere (lav intensitet) vil dem i høj intensitetsgruppen i begyndelsen opleve større gener. Dog vil de på længere sigt komme hurtigere tilbage til deres sport, med et gennemsnit på 16 uger, kontra lav intensitet på 50 uger.  

Har man dog oplevet en fibersprængnings i baglåret, er man i større risiko for at erhverve sig en til. 

 

Behandling 

Det første er; jo før man kommer i gang med genoptræning jo bedre, hellere i gang efter to dage end ni dage. 

Tre øvelser du kan gå i gang med derhjemme: 

 

1. Lig på ryggen, tag fat om benet og stræk lige så stille knæet  

Udføres to gange om dagen 3 sæt af 12 gentagelser 

undefined

 

2. Stå på det skadede ben, læn dig forover og stræk armene så langt frem du kan, samtidig føres det andet ben tilbage. Øvelsen skal udføres langsomt

Udføres hver anden dag af 3 sæt af 6 gentagelser

undefined

 

3. Sæt det skadet ben op på en stol, og læn dig lidt ind over. Benet skal være let bøjet. Dernæst presses hælen ned i stolen i 10 sekunder efterfulgt af pause i 10 sekunder

Udføres hver anden dag af 3 set af 4 gentagelser

undefined

  

Hvad gør du nu? 

Har du tidligere haft en fibersprængning, kan træning fungere forbyggende. Har du dog lige oplevet en fibersprængning i baglåret, så som nævnt; jo før du kommer i gang jo bedre. 

Øg stille og roligt belastningen af benet.  

Har du brug for hjælp til træning og øvelser anbefaler vi at du søger professionel hjælp, enten ved egen læge, fysioterapeut eller kontakter os for et træningsforløb

 

Referencer

Hamstring Strain Injuries  

Type of acute hamstring strain affects flexibility, strength, and time to return to pre-injury level  

Acute hamstring injuries in Swedish elite football:a prospective randomised controlled clinical trialcomparing two rehabilitation protocols 

Early versus Delayed Rehabilitation after Acute Muscle Injury 

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar