Skrevet af: Timmy Wæxfældt

God form giver mere sved

Titlen er en delvis sandhed. Som du kommer i bedre form forbedres din evne til at svede mere, men det er ikke ens betydende med at du gør det.

 

Derfor sveder du 

Sved er kroppens primære måde at køle sig selv ned på under træning (1), når der er behov for temperaturregulering. Når vandet fordamper fra huden, afgiver den varme (energi) som ellers ville have hævet kropstemperaturen. Det kan have indflydelse på både din præstation i træningscentret men også velvære.  

 

Lidt om sved 

Allerede ved 2-3års alderen har din krop udviklet sine 2-3 millioner svedkirtler (2). Som du vokser og bliver større. stiger antallet af svedkirtler ikke og samme antal skal derfor dække over et større område af kroppen (3). Den typiske svedproduktion under træning ligger i mellem 0,5-2L sved i timen og kan under ekstreme forhold komme over 3L i timen.  

Når du begynder at svede, starter kroppen med at sætte gang i flere og flere svedkirtler og stiger behovet for afkøling endnu mere, stiger produktionen af sved pr. kirtel.  

 

Træn din svedproduktion 

Ved at svede ofte kan vi forbedre kroppens evne til at svede mere og dermed skille sig af med mere varme (4), hvilket betyder at du kan arbejde hårdere i længere tid. 

Forestil dig en eliteløber der løber med en begynder. Løber de lige hurtigt vil begynderen arbejde på en meget højere intensitet end eliteløberen og dermed producere mere varme som sveden skal transportere væk (5). Løber eliteløberen derimod på samme intensitet af sin max som begynderen, vil eliteløberen forventeligt svede mere, da personens krop er vant til at svede, og dermed er blevet bedre til at svede mere for at komme af med varmen.   

 

Så meget skal du drikke under træning for at præstere godt 

Hvor meget du skal drikke afhænger af hvor meget du mister. Den generelle anbefaling ligger på 1,25-1,5L væske pr. kg du taber dig under træning (6).  

Taber du dig 0,5kg under træning skal du derfor drikke i mellem 600-750ml væske. Husk at veje dig med mindst mulig påklædning, da sveden sidder i tøjet.  

Ud fra dette kan du, næste gang du skal til træning, teste hvor meget du taber dig under træningen og bruge regnestykket til at finde ud af hvor meget væske du har brug for at medbringe det til din næste træning.   

Kunne tænke dig at smide et par kg og få sved på panden, hjælper vi dig gerne i gang.  

Skriv til os HERog kom i gang med det samme. 

 

Referencer

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar