Skrevet af: Oliver Thorgaard

Guide til de bedste proteinkilder

Hvis du har fulgt med på bloggen, så ved du måske, at vi er fortalere for at spise meget protein. Det gælder ikke kun i forhold til muskelopbygning, da protein også har andre fordele i din kost. 

Her kan du læse hvor meget protein du skal spise, som mand og som kvinde, for at tabe fedt og opbygge din muskelmasse.

 

Fordele ved at spise protein

Protein er kroppens byggesten og er et af de vigtigste næringsstoffer, når det kommer til at forbedre din fysik. 

 • Protein holder dig mæt og nedsætter din trang til at spise mere, end fx kulhydrater og fedt.
 • Protein hjælper dig med at vedligeholde eller endda opbygge muskelmasse imens du taber dig. Det forbedrer din kropssammensætning (ratio af muskel ift. fedt) som hjælper dig med at forøge dit kalorieforbrug på daglig basis.

 

Hvilke fødevarer indeholder mest protein?

Du spørger måske dig selv: ”Hvilke fødevarer indeholder protein?”
Og i forlængelse af det: ”Hvilke bør jeg vælge – Hvis der er protein i cashewnødder, skal jeg så bare gå til fadet?!”. Ikke helt!
Selvom der måske er et højt proteinindhold i cashewnødder, så har de samtidig et rigtig højt kalorieindhold (550 kcal pr. 100g), hvilket gør, at de ikke er så ideelle til et vægttab, som fx en kyllingefilet (100kcal pr. 100g) eller andre fedtfattige proteinkilder. De bedste proteinkilder til et vægttab vil derfor være dem der har et højt proteinindhold OG et lavt kalorieindhold. 

Der findes mange forskellige kilder til protein, og kød er bestemt ikke den eneste (om end det måske er den mest velkendte).

 

Liste over nogle af de bedste proteinkilder 

Herunder er der en liste over de mest proteinholdige kilder, baseret på deres proteinindhold og kalorie indhold per 100g. 

Disse har et højt proteinindhold og et lavt indhold af kcal og er derfor gode proteinkilder ifht. vægttab 

 • Kylling (uden skind): 20g (100kcal)
 • Hakket oksekød 3-7 % (132kcal)
 • Magert pålæg: 20g (100kcal)
 • Tun: 29g (129kcal)
 • Rejer: 17g (81kcal)
 • Hytteost: 11g (98kcal)
 • Æggehvider: 11g (51kcal)
 • Skyr: 10g (65kcal) 

Disse har et højt proteinindhold og et højt indhold af kcal og er derfor mindre ideelle til vægttab

 • Spegepølse: ca. 13g (200-450kcal)
 • Nødder: ca. 15-26g (500kcal+)
 • Makrel (og fed fisk generelt): 24g (261kcal)
 • Mozzarella (og fed ost generelt): 28g (280kcal)
 • Æg: 13g (155kcal)
 • Bælgfrugter, tørrede: 20-35g (ca. 300kcal)

Som du kan se, findes der en helt masse forskellige fødevarer der indeholder protein. Alle har hver deres fordele, men du skal være opmærksom på, at protein ikke er den eneste energikilde i fødevaren. Fx indeholder æg meget protein, men er samtidig fedtholdig. Det samme gør sig gældende med mandler. Til trods for at de har et højt proteinindhold, er de meget energiholdige og bør derfor ikke være din primære proteinkilde.

 

Hvilke proteinkilder skal du så vælge?

Du kan med fordel prioritere at spise størstedelen af dine proteiner fra kilder med en lav fedtprocent og hvor proteinindholdet (hvis du læser bagpå indpakningen) er større end kulhydrat og fedtindholdet. Dette sænker dit daglige kalorieindtag og vil hjælpe dig med at tabe dig.

I grøntsager og bælgfrugter er der ikke en komplet mængde af protein. Hvis man er vegetar eller veganer, skal man derfor være opmærksom på at man får nok komplette proteiner i sin kost.

Mangler du inspiration til lækre mellemåltider med protein? Så får du her 5 nemme proteinsnacks

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her

Modtag træningsnyt

klar til forandring

Det første skridt er det største

Vi tager det sammen

skriv mig op
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar