Skrevet af: Anne Søndergaard

Kend forskel på adfærdsmål og resultatmål og nå dit mål hver dag

 

En vending siger: ”Et mål, uden en plan, er kun en drøm” og det er der nok noget om. 

De fleste indsatser om at ”komme i form” starter med ønsket om at nå et mål.

Om det er 10 kg vægttab, at squatte 100kg, at få topkarakter i skolen eller bonus ved årets udgang, så er målet objektivt og attraktivt for dig. De værdier som er tillagt dette mål, om det er større lykke, frihed, glæde eller noget helt andet, du vil få, hvis du opnår målet. 

Problemet er, at det ofte ikke er nok at ville opnå et mål (heller ikke selvom det betyder meget for dig), der skal være en plan for hvordan du vil opnå dit mål!

 

Vil du nå dit mål? Så skal du vide det her om resultatmål og adfærdsmål

Kender du forskel på resultatmål og adfærdsmål?

Hvis ikke, kan det være det som afholder dig fra at nå dit mål!

Resultatmål

Resultatmål er slut produktet, det du gerne vil opnå, hvor adfærdsmål er hvordan du vil nå dit mål. For at nå dit resultat (resultatmål), kan du med adfærdsmål sætte mål for hvad du skal gøre og få succes-oplevelser hver dag, på vej mod dit mål. 

De fleste mennesker sætter resultatmål såsom:

 • 10 kg vægttab
 • Løbe en halvmaraton på 1,5 time
 • Vinde tenniskampen 

Resultatmål kan sættes efter SMART modellen, som du kan læse mere om her

Resultatmål fortæller altså noget om resultatet og hvordan det gik, men det siger ikke noget om hvad der sker imellem du sætter dit mål og til din deadline er nået. 

Resultatmål afhænger ofte ikke kun af din egen indsats, men også af en konkurrents. Resultatmål er nemme at ”måle”. Enten når du dit mål, eller også gør du ikke. Enten får du succes, eller også føler du fiasko og her er det for sent at gøre noget ved det. 

Problemet med resultatmål er, at det er slut mål og det er ikke noget du kan kontrollere, men du kan kontrollere din adfærd!

Adfærdsmål

Adfærdsmål er alle de små steps, du kan tage for at nå dit resultatmål. Adfærdsmål er det der gør at du kan nyde processen og få succes på vejen mod dit endelige resultatmål. 

Vil du tabe 10 kg? Så start med at reflekter over hvilke handlinger der skal til før du har tabt dig 10 kg, eller hvad en person som vejer 10 kg mindre end dig, gør anderledes.

Her er et par eksempler:

 • Jeg vil spise 1 portion til aftensmad
 • Jeg vil spise protein til alle mine måltider
 • Jeg vil spise 5 knytnæver grøntsager dagligt

 

Vil du løbe en halvmaraton på 1,5 time? 

 • Jeg vil løbe 2 gange om ugen, hver mandag og torsdag
 • Jeg vil løbe 8 km i uge 1 og tilføje 1 km pr. uge

 

Du har nu en plan for hvad du skal gøre og du kan nå dit mål hver dag, hver uge!

 

Målsætning der virker

En ordentlig målsætning som du kan lykkes med, er en plan over hvad du skal gøre. Hvis ikke du ved hvad du skal gøre, vil du blive forvirret, føle dig overvældet og miste fokus. 

Tips til at nå dit mål:

 • Skriv dit resultatmål ned
 • Skriv de evner ned du tænker du har brug for at nå dit resultat
 • Skriv en eller to handlinger ned du kan gøre i dag, for at få de evner du har brug for
 • Gør dine handlinger i dag, i morgen om en måned og du kommer i mål!

 

Mangler du hjælp til at lave en plan du kan følge og nå dit mål om vægttab, muskelopbygning, blive sundere og føle dig fantastisk tilpas? Så book en uforpligtende samtale omkring et forløb.

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar