Skrevet af: Anne Søndergaard

Morgenmad, er det dagens vigtigste måltid?

Du har sikkert hørt at morgenmad er dagens vigtigste måltid, eller at du skal spise morgenmad hvis du vil tabe dig. Men er det rigtig og hvad skal du spise til morgenmad? 

Hvis målet er vægttab, skal du være i et kalorieunderskud, hvilket betyder at du indtager mindre end du forbruger. Der er mange måder at opnå et kalorieunderskud på:

Spar på fedtet, spar på kalorierne

Tips til at spise færre kalorier og føle dig mæt til dine måltider

De typiske fejl der gør at du ikke taber dig

Hvad er det egentlig du taber under et vægttab?

En måde at spise færre kalorier på, er at skippe morgenmaden. I UP arbejder vi med holdbare løsninger som kan holde i det lange løb, derfor vil vi sjældent anbefale dig at skippe måltider, hvis du er sulten. At skippe et måltid kan føre til vægttab, men når vægten stagnerer og det er tid at spare flere kalorier vil det typisk ikke være en holdbar løsning at skippe flere måltider. 

At skippe morgenmad vil ikke føre til vægttab, hvis du kompenserer ved at spise mere til frokost, aften eller snacks i løbet af dagen.


Skal du spise morgenmad hvis du vil tabe dig?

Spiser du på nuværende tidspunkt ikke morgenmad fordi du ikke er sulten om morgenen, men tænker at du vil tabe dig eller blive sundere hvis du spiser morgenmad, så tager du fejl. Morgenmad er i bund og grund ”flere” kalorier. Du vil kun opnå et vægttab hvis du ved at spise morgenmad, spiser mindre eller mere bevidst i løbet af dagen. 

Er du ikke sulten til morgenmad er der intet der tyder på at det at spise morgenmad vil før til et vægttab. Vores erfaringer fortæller dog, at spiser du morgenmad, en god, sund og mættende morgenmad, får du en god start på dagen som gør at du træffer bedre og mere rationelle beslutninger i løbet af dagen. 

Flere kortvarige studier (2-3 uger) viser ingen effekt på vægtændring ved at skippe morgenmad. 

Dog viser flere længerevarende studier (3-10 år) at personer som indtager morgenmad tager mindre på i vægt.

Et nyere studie fra 2019 undersøger om morgenmad er dagens vigtigste morgenmad og effekten på vægttab. Studiet viser, at dem som spiser morgenmad, generelt har et højere energiindtag og mener derfor ikke at strategien om at spise morgenmad er hensigtsmæssig med henblik på vægttab, da det kan have den modsatte effekt. 

 

Konklusion 

Spis morgenmad, hvis du er sulten eller hvis det gør at du træffer bedre madvalg i løbet af dagen.

 

3 gode morgenmadsforslag

SuperShake

Vores absolut favorit morgenmad! 

Læs mere om SuperShake og Anne’s kogebog SuperShake – Et komplet blendet måltid her:

SuperShake kogebog - Få opskrifterne på lækre proteinsmoothies

undefined

 

Skyr med frugt/bær 

undefined

Æg og grønt

 undefined

Referencer

Meal skipping and variables related to energy balance in adults: a brief review, with emphasis on the breakfast meal.

Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar