Skrevet af: Oliver Thorgaard

Sådan starter du dit vægttab og holder fast i det

Alt eller intet mentaliteten

Du kender det måske…

En pludselig brændende motivation for endelig at få smidt de overflødige kg! Det resulterer i at du begynder at træne og spise sundt fra den ene dag til den anden.

Efter 2-4 uger med træning hver dag, intet hvidt brød (eller andre kulhydrater for den sags skyld) og en overflod af grøntsager, begynder du at miste fodfæstet. Du kommer ikke af sted til din planlagte træning og det har været en lang dag på job, så aftensmaden ender med at blive noget let og hurtigt take-away.

Du bliver irriteret og frustreret over dig selv, for ”nu gik det jo lige så godt, men nu er det hele ødelagt og så kan det også være lige meget”. 

Alt træning bliver herefter undladt og du går tilbage til den samme livsstil du havde før – Måske endda med et par ekstra kg på sidebenene og med tanken om at du ikke kan ændre noget, det er simpelthen umuligt.

Hvis du kan nikke genkendende til bare noget af ovenstående så læs videre om hvordan du starter dit vægttab.

Alt eller intet mentaliteten 

Do something – Not everything

Den største udfordring vi oplever når folk sætter sig et mål for, er at de starter for hårdt ud og laver en komplet make-over af deres livsstil, fra den ene dag til den anden, imens motivationen er høj. 

Du tænker måske: ”Hvis man har et mål, skal man da også gøre alt hvad man kan for at nå det” – Både og! 

Når det kommer til et vægttab, så er det ikke så simpelt som så. Der er en grund til at ovenstående scenarie forekommer igen og igen. Det er ikke fordi motivationen eller intentionen ikke er god nok, snarere tværtimod. Man vil det ofte for meget og glemmer at livet kan ”ramme” og at i sidste ende er man bare et menneske.
På et tidspunkt bliver man syg, ens børn bliver syge, man får travlt på job, man sover dårligt, man skal til et arrangement osv. Alt dette medfører ofte et brud på rutinen og hvis man kun kan overskue at cykle, så længe der er medvind, så kommer det virkelig til at gå op ad bakke når livet rammer for fuld skrue. 

For så snart det ikke går perfekt længere og man ikke kan nå 2 timers træning og man ikke længere kan holde sig fra slik-skabet, så mister de fleste momentet og motivationen, og står tilbage med en tom følelse af at have fejlet – Selvom det måske kun er ”gået galt” én dag.

Derfor bør de fleste mennesker starte med at ændre små ting ad gangen. Gør noget som er overskueligt, og som med 90-100% sikkerhed kan holdes, også i svære perioder. Det kan være noget så simpelt som at spise én cherrytomat om dagen. Hvis man godt kan lide tomater og køber en pakke med 20, så vil de fleste tænke ”hvor er det nemt’ – SUPER! Så gør det og så bygger vi på med to cherrytomater, og ser hvordan det går. Også nemt? Fint vi spiser to cherrytomater og én snackgulerod om dagen og sådan kører det videre.
På den måde opnår man succes, i stedet for at man gør noget som ikke er holdbart, og fører til at man til sidst fejler. Den bedste motivation man kan få er nemlig når det man sætter sig for lykkes.

 

Hvor skal jeg starte? Kost, træning, motion, søvn?

Der er mange faktorer der spiller ind på hvordan ens krop og sind har det, så det kan være svært at ændre det hele på én gang. Her kommer derfor forslag på hvilke tiltag du kan gøre, og hvad vi mener du bør fokusere på først:

 

1. Skab bevidsthed og overblik over din kost og hverdag

For at kunne ændre vaner, er man nødt til at kende sit standpunkt. Læs dette blogindlæg og få gode tips til hvordan du gør dette: disse 3 trin gør dit vægttab nemmere

2. Vær på forkant og forbered dig

  • Pak dit træningstøj og hav det med i tasken
  • Lav mad til flere dage, så du ikke kommer til at gå efter den nemme løsning (take-away)
  • Lav en madpakke på det tidspunkt der passer dig bedst
  • Undgå at komme bagud i skolen/på arbejdet/med projekter – Stress i hverdagen fører ofte til nemme og mindre rationelle beslutninger.
  • Hav sunde snacks i skabe/køleskabet, så du er klar til de tidspunkter hvor du har svært ved at modstå fristelser 

3. Spis LIDT flere grøntsager/LIDT mindre mængder stivelse og fedt

Igen så bare gør det til en lille ting, til at starte med, i stedet for at revolutionere hele køleskabet. Grøntsager indeholder relativt få kalorier i forhold til hvor meget de fylder i maven, hvilket gør dem til en ideel fødevare at spise mere af. Omvendt med stivelse og fedt er, at de ofte indeholder store mængder kalorier, fordelt på relativt lidt mad og mæthed.

Et hurtigt eksempel:
100g ukogt pasta = 360kcal
65g mørk chokolade 70% = 360 kcal
900g rå gulerod = 360 kcal

Hvad tror du at du bliver mest mæt af? Det betyder ikke at du skal undvære fedt og stivelse, men at det kan være en god ide at spise flere grøntsager. 😊 


4. Lav træningsaftaler - Med en ven, en personlig træner eller du kan prøve holdtræning

Det vigtigste redskab for at komme af sted til træning er forpligtelse. Hvis du har en aftale med en ven, så er der større sandsynlighed for at dukke op.

Vælger du at tage skridtet videre og modtage professionel hjælp fra en personlig træner, har du endnu større grad af forpligtelse og det nemmere at starte med den korrekte træningsmængde, så du ikke brænder ud. 

Holdtræning er også noget der gør det nemmere at komme afsted til træning og gøre det til en vane, især hvis det foregår som et forløb, et eksempel kunne være en Bootcamp, hvor du er en del af et fællesskab.

 

Take-Home Message

Det korte af det lange: Start simpelt og småt!

Bliver din nye livsstil for restriktiv, firkantet og overvældende, så kommer det IKKE til at holde. Find nogle enkelte punkter som DU kan tage udgangspunkt i, og byg videre derfra, Så kommer vægttabet helt af sig selv. Hvis det hele stadig virker uoverskueligt, så tag kontakt til en person med ekspertise indenfor området, som kan vejlede og hjælpe dig i mål. 

Hvis du vil høre lidt om hvordan vi hos Unlimited Performance kan hjælpe dig, så tøv ikke med at sende os en mail på info@unlimitedperformance.dk . Vi er mere end glade for at sende en besked tilbage og invitere dig til en gratis samtale.

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar