Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Sødemidler kan hjælpe med vægttab

Sødemiddel er en få-nul-kalorie erstatning af den søde smag fra sukker og kan findes i alt fra sodavand, tyggegummi, slik, yoghurt, proteinpulver osv. Argumentet for at udskifte sukker med sødemiddel er, at du med sødemiddel sparer de kalorier du ellers ville have indtaget fra sukker. Det er vigtigt at slå fast at sukker i sig selv IKKE er fedende, det er din kaloriebalance der afgøre om du tager på eller taber dig. 

Du kan læse mere om sukker her: Feder sukker og er det skyld i overvægt?

 

Er sødemidler skadelige?

Der er mange meninger og myter om sødemidler. Nogle mener at sødemidler er skadelige (især Aspartam er anklaget for mange sundhedsskadelige ting gennem årene), mens andre forsøger at markedsføre sødemidler til at være sunde, og vejen til at komme overvægt til livs.

I 2013 blev Aspartam risikovurderet af den Europæiske fødevareautoritet (EFSA) for sundhedsmæssige konsekvenser med udgangspunkt i flere hundrede forskningsstudier. EFSA vurderede at Aspartam ikke er sundhedsskadeligt. 

Sødemidler indeholder ikke mange næringsstoffer og kan ikke kategoriseres som sunde. 

 

Kan du tabe dig ved at vælge en light variant? 

Hvis sødemidler (light variant med 0 til få kalorier) benyttes i stedet for en variant med sukker (flere kalorier), kan det reducere dit indtag af kalorier. En kost med færre kalorier kan være en, ud af mange metoder, til at du kan tabe dig. 

Udskifter du f.eks. en dåse cola med 122 kalorier med en cola light med 0 kalorier, kan denne ændring i sig selv, potentielt medføre et vægttab på 6,3 kg på et år.

 undefined

Sukker eller sødemidler til vægttab – vores anbefaling? 

Sødemidler kan hjælpe dig med at opnå et vægttab, hvis det er denne ændring som gør at du er i et kalorieunderskud. 

Hvis dit mål er vægttab, vil vi anbefale du oftest vælger en lightvariant f.eks. en light sodavand eller saftevand, fremfor en variant med sukker, for at spare kalorier, hvis du bliver lige så tilfredsstilet af smagen.

Hvis ikke du bliver tilfredsstilet af smagen, anbefaler vi at du vælger den variant du godt kan lide og tænker over mængderne, eller finder et andet sted i din kost, hvor du har lyst til at spare kalorier.   

Husk, der findes ikke et rigtigt og forkert facit på hvordan du skal tabe dig, det handler om hvad der passer ind i din livsstil.

 

Skal vi hjælpe dig med at finde frem til hvordan du kan tabe dig, uden at du går på kompromis med det du virkelig gerne vil have med din kost? Book en uforpligtende samtale omkring et forløb

 

Referencer

Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies

Aspartam - Kunstigt sødestof. Sundhedsstyrrelsen 

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar