Skrevet af: Timmy Wæxfældt

Stimuli vs. udtrætning – SFR

"SFR" lyder måske mest af alt som forkortelsen for endnu en fetich og selvom det godt kan være du bliver grebet af interesse og nysgerrighed, bliver det næppe dit næste tabu. 

”Stimulus to fatigue ratio” som forkortelsen SFR dækker over blev umiddelbart gjort populært af Dr. Mike Israetel for at kunne vurdere hvor effektiv en øvelse var ift. hvor stor træthed den skaber.  

 

Forklaring af SFR

For at skabe forståelse for begrebet kan du spørge dig selv: 

Hvad er lettest: 4 sæt Squat eller 4 sæt Benpres? Svaret er helt sikkert BenpresMen det er jo heller ikke det samme tænker du?! NEJ, du har helt ret, det er det ikke, men den muskelopbyggende effekt du søger, er den samme, men Squats er bare en lang hårdere måde at få samme grad af muskeludtrætning i benene, hvilket er en vigtig indikator for muskelopbygning.  

Hvis du er i tvivl om hvor hårdt du skal træne du blive meget klogere her: Hvor hårdt skal du træne for at bygge muskler?

Squats har helt sikkert sine fordele ift. at skabe styrke, stabilitet og koordination igennem en lang række muskler og bevægelser som Benpres’en ikke kan tilbyde, men hvis dit primære mål er at opbygge muskelmasse, så gør styrke-stabilitets-koordinationsbehovet i dine squats det sværere at få et godt muskulært udbytte. 

For muskelopbygning bør du vælge øvelser med højest mulige SFR, så du mærker den ønskede muskel blive udtrættet før alt andet. Se evt. eksemplet herunder ift. udtrætning af lårmusklen.

undefined 

Betyder det så at du ikke skal lave Squats og Dødløft længere?! Slet ikke. Squats og Dødløft har mange fordele som du helt sikkert kan drage fordele af, men de er ikke nødvendige og nok heller ikke de bedste øvelser når det kommer til muskelopbygning.  

Prøv at mærke efter i din næste træning om det faktisk er den muskel du ønsker at træne, der først bliver udtrættet af den øvelse du har valgt. Hvis ikke, er det måske på tide at skifte til en med bedre SFR.  

Hvis du kunne tænke dig hjælp til at finde de øvelser der bedst kan hjælpe dig med at nå dine mål? Så står vi klar for dig. Skriv til os her for at komme i gang - helt uforpligtende.

Timmy

Timmy Wæxfældt har gennem en lang årrække arbejdet med træning. Han har selv gået igennem et større vægttab, og siden har træning haft en stor plads i hans liv. Han har mange fine titler på CV’et, som både inkluderer Danmarksmester i styrkeløft og Danmarksmester i Athletic Fitness. Timmy er uddannet Diplomtræner, ernæringscoach og har også en lang række andre kurser på CV’et..

Til dagligt bruger Timmy sine kompetencer i Unlimited Performance, som han også er medstifter af. Timmy er særligt interesseret i fedttab og muskelopbygning samt træning af atleter. Han brænder for at give sine klienter den nyeste viden inden for sit felt og være med til at give dem en bedre hverdag.

Læs om Timmy her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar