Skrevet af: Anne Søndergaard

Tab dig efter graviditeten

Kæmpe stort tillykke med din nye titel som mor (eller din kommende titel), det er helt fantastisk!  

Vi kan godt forstå, at du gerne vil tabe dig og i gang med motion og træning igen, for at få den krop tilbage, som du havde før graviditeten.     

Det er ikke ualmindeligt at tage ekstra fedtvæv på, under din graviditet (udover den normale vægtøgning fra graviditeten), og at du gerne vil af med de ekstra graviditetskilo igen.   

Hvordan du griber dit vægttab an efter graviditeten, og hvad skal du være opmærksom på når du vil i gang med at motionere igen, fortæller vi dig i blogindlægget her. 

 

Find dig selv efter din fødsel 

Efter fødslen skal din krop fortsat bruge tid på at tilpasse sig, ligesom du skal i din nye rolle som mor. Kroppen er i fortsat forandring, særligt op til seks uger efter din fødsel. Dine mavemuskler har været spændt ud, og de tager tid om at trække sig sammen igen, og dine led er fortsat blødere end normalt. Giv derfor dig selv tid og ro til at komme i gang med træning og ned i vægt igen.  

 

Hvornår kan du begynde at træne igen? 

Det er individuelt hvornår du kan begynde at dyrke motion igen efter din fødsel. 

Faktorer som: 

  • Hvor vant er du til at træne?
  • Hvor meget træning har du lavet under din graviditet?
  • Hvor kompliceret har din fødsel været? 

Har alle betydning for hvornår du kan begynde at motionere igen. 

De fleste kan starte let op, allerede et par dage efter fødslen, med gode gåture, rolig bevægelse og bækkenbundstræning. Nogen kan begynde træning allerede et par uger efter fødslen, andre har brug for at vente mere end seks uger. En god tommelfingerregel er, at du kan starte op med løb og styrketræning efter dit 8 ugers tjek hos egen læge. Det vigtigste er at du lytter til din krop, og du føler dig klar og godt tilpas, til at genoptage din træning.

 undefined

 

Tab dig efter fødslen   

Et vægttab efter fødslen er ikke meget anderledes end et hvilket som helst andet vægttab. Det handler om at skabe et kalorieunderskud, ikke at du skal tælle kalorier, men du skal indtage mindre end du forbrænder.  

Den bedste måde at tabe dig efter graviditeten er en kombination af motion og kost.  

Træning alene er ikke en effektiv strategi til at tabe de overflødige kilo, da træning oftest medfører øget appetit. Træning er derimod effektivt til at øge din muskelmasse og stramme kroppen op, forbedre din fysiske- og mentale sundhed, og nedsætte risikoen for efterfødselsdepression. Kosten er modsat rigtig effektiv til at regulere din vægt.  

Det er ikke nogen perfekt fremgangsmåde, det gælder om at finde en strategi som passer ind i din livsstil og familie.

 

Mad og amning  

Når du ammer, er det endnu vigtigere at tænke over hvad du indtager, da mange næringsstoffer overføres til barnet igennem mælken. En restriktiv kost hvor du sulter dig selv, eller sætter en masse forbud op om hvad du må- og ikke må spise, er IKKE at anbefale (det er det aldrig). Fokuser dit vægttab på god sunde vaner. Spis masser af frugt og grønt og fedtfattige proteinkilder. Spis når du der sulten, drik vand når du er tørstig og lyt til kroppens signaler. Et moderat vægttab imens du ammer er sikkert, og har ikke vist sig at have en negativ indflydelse på dit barns vægtøgning.

 

Træning og amning 

Træning (og hård træning) ser ikke ud til at nedsætte mælkeproduktionen og næringsindholdet i mælken, faktisk tværtimod. Konditionstræning imens du ammer, kan være med til at øge kvalitet- og mængde af mælk. Hvor meget og hvor hårdt du skal træne er igen individuelt, det handler om at lytte til dig selv om din krop. 

 undefined

 

Hvilken type træning er bedst, kondition- eller styrketræning? 

Efter fødslen er fysisk aktivitet vigtig og det viser sig, at flere mødre ikke er så aktive som det anbefales. Om du skal lave- konditionstræning eller styrketræning, afhænger hvad der passer bedst ind i din hverdag, det vigtigste er at være aktiv. Når det er sagt, har de hver især nogle individuelle forskelle. Konditionstræning er effektiv til at forbrænde kalorier og forbedre din kondition. Styrketræning er effektiv til at øge din styrke, muskelmasse og dermed stramme kroppen op. En kombination (ligesom kost og træning), hvis det passer ind i din hverdag, vil være at anbefale.  

 undefined

 

4 punkter til at komme i form efter din graviditet og fødsel  

  • Mærk efter og gør det der føles godt for dig. Du er eksperten på din krop.
  • Start roligt op med let motion efter din fødsel, især de først 6-8 uger
  • Spis masser af frugt og grønt, fedtfattigt protein, spis når du er sulten og drik når du er tørstig 
  • Lav den træning der passer bedst ind i din hverdag. Er det muligt, så kombiner både konditionstræning og styrketræning

 

Har du brug for hjælp til at tabe de ekstra graviditetskilo og få din energi og styrke tilbage? Så hjælper vi nybagte mødre på vores Baby Bootcamp-forløb med sikkert og effektivt at opbygge en god form efter fødslen. 

 

Referencer 

Maternal food restrictions during breastfeeding 

Exercise and pregnancy in recreational and elite athletes: 2016/17 evidence summary from the IOC Expert Group Meeting, Lausanne. Part 3-exercise in the postpartum period 

Sundhedsstyrrelsen

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar