Skrevet af: Pernille Tøsti

3 tips til at undgå hård hud i hænderne fra træning

Indenfor træningsverden, er det meget almindeligt at opleve fra tid til anden at få vabler i sine hænder, som konsekvens af ens hårde slid i træningscentret. Det kan være generende i dagligdagen at gå med disse vabler, specielt hvis der går hul på dem kan det være ret ubehageligt.

Denne hurtige guide tiltænkt dig, der ikke vil lade dig begrænse af vabler i fremtiden.

 

Guide til at undgå vabler i hænderne ved træning

Udstyrsliste: (Du har formentlig ikke behov for alt på listen, udpluk det du gerne vil prøve, og se om det virker for dig)

  1. En god fugtighedsgivende håndcreme.
  2. Handsker, grips, straps eller sportstape til træning
  3. En fil eller evt en barberskraber

Velplejede hænder er velfugtede hænder, og dette opnås ved at være omhyggelig med dagligt at få smurt dine hænder ind i en håndcreme, som er til formål at tilføje en masse fugt til hænderne. Tørre hænder kan sprække, og hvis du samtidig har hård hud, er dette en dårlig kombination, da det kan medføre nogle dybe revner der gør træning vanskelig at gennemføre uden smerte.

En effektiv måde at beskytte dine hænder på, kan være at udstyre dem med handsker/grips/straps når du træner, det vil give et beskyttende lag, så der ikke opstår en direkte friktion mellem dine håndflader og den genstand der arbejdes med, ex. pull ups, håndvægte, vægtstænger mv. Derudover kan kalk på hænderne nedsænke friktionen, og mindske risikoen for vabler.

Det er meget normalt at få hård hud på håndfladerne, når man styrketræner, og den hårde hud bliver først et problem, når den begynder at løsne sig, og der kan komme vabler indenunder. Derfor kan det hjælpe at holde den hårde hud nede, med en fil eller en barberskraber, gerne lige efter et bad, da den hårde hud har nemmere ved at komme af, efter at være blevet løsnet op af vandet.

Du kan også overveje, om dit greb skal ændres, så du minimerer friktion mellem eksempelvis pull up baren og dine hænder, ved at holde lidt strammere fat om baren og/eller holde tommelfingeren rundt om baren.

 

Hvis uheldet er ude, og du har fået dig en vabel, er her nogle råd, du kan gøre brug af:

  1. Hvis du kan mærke midt i en workout, at din hud har løsnet sig, så udskift øvelsen med en anden, for at undgå at gøre ”skaden” større. Det kunne eksempelvis være ved toes to bar du mærker at huden hiver sig lidt løs, så gå i stedet i gang med V-ups, som er en glimrende udskiftning af toes to bar, uden du belaster dit greb yderligere.
  2. Undgå så vidt muligt at prikke hul på vablen, huden under vablen er sårbar for bakterier, og kan fint hele uden at få tømt vablen, ja endda med gode forudsætninger for at der ikke går infektion i såret. Aflast med alternative træningsøvelser de efterfølgende dage, indtil vablen ikke er så øm, det plejer at være et tegn på at huden er i gang med at hele op indefra.
  3. Hvis der går hul på dine vabler, er det vigtigt at holde området rent og fri for bakterier, og her kan saltvand være glimrende at rense såret i. Der findes forskellige cremer man kan smøre på sår for hurtigere opheling.

Prøv dig frem og se om disse råd kan hjælpe med at beskytte dine hænder, så du undgår vabler og sår på hænderne, i en tid hvor håndsprit virkelig har vundet indpas, og slet ikke sjov at skulle bruge med sår på hænderne.

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar