Skrevet af: Anne Søndergaard

Træning som behandling for PCO og PCOS

PCO polycystisk ovarie og PCOS er polycystisk ovariesyndrom.  

PCO er forkortelsen for Poly Cystiske Ovarier, som er betegnelsen for, at der findes mange cyster (blærer) i æggestokkene (ovarier). PCO forekommer hos 20-25% af alle danske kvinder i den fødedygtige alder, og er dermed den hyppigste årsag til hormonforstyrrelser i denne alder.  

PCOS står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom. Forskellen på PCO og PCOS er, at kvinder med PCOS, har flere andre tegn på hormonforstyrrelser og ubalance end PCO. PCOS forekommer hos 10-15% af kvinder. De typiske symptomer ved PCOS er blødningsforstyrrelser, barnløshed, overvægt, behåringsproblemer og/eller akne.   

Symptomerne kan være tilstede i en årrække og de kan ændre sig med årene. Risikoen ved PCOS er, at det kan medføre barnløshed, forhøjet kolesterol, abdominal fedme, åreforkalkning, hjertekarsygdomme og type 2-diabeties.  

 

Behandling af PCOS 

Den primære behandling af PCOS er vægttab. En reduktion på 2-10% af kropsvægten vil kunne normalisere visse hormonforstyrrelser, og mindske risikoen for følgesygdomme, som f.eks. hjertekarsygdomme.   

Fysisk aktivitet er mindst lige så vigtig som kostomlægning i behandlingen af PCOS, da der er sammenhæng mellem PCOS og kroppens insulinproduktion. PCOS kan sænke kroppens evne til at optage sukker fra blodbanen i muskler og fedtvæv. Fysisk aktivitet forbedrer musklernes evne til at optage sukker fra blodbanen, og dermed forbedre insulinfølsomheden, og forbygge type 2 diabetes.  

 

Hvordan skal du træne med PCOS  

Der er ikke videnskabelig litteratur som angiver den specifikke træning, eller træningsform, mod PCOS. Det vigtigste er at den fysiske aktivitet bliver gjort. Retningslinjerne indikerer at træningen skal være progressiv, det vil sige forbedret eller øget over tid, hvilket kræver at træningen er tilpas udfordrende og intens. Derudover ses en positiv effekt at styrketræning kombineret med konditionstræning. Samt en forbedring af insulinfølsomhed og kropssammensætning ved styrketræning og intervaltræning, da disse effektive træningsformer samtidig har en positiv effekt på muskulaturen.  

 

Brug for hjælp  

I alle vores forløb hos Unlimited Performance (som du kan læse mere om her), hjælper vi dig med at ændre din livsstil. Vi er specialister i vægttab med fokus vaneændirnger og styrketræning. Vores personlige forløb er skræddersyet til dig, så det passer til dig og din livsstil.  

 

Motiveres du af at træne med andre kvinder, er UP Bootcamp en unik mulighed for at træne i fællesskab med andre ligesindet kvinder. På UP Bootcamp arbejder vi med vaneændringer i form af kostopgaver kombineret med styrke samt intervaltræning.  

Læs meget mere om Bootcampen her.  

 

Referencer

Fysisk træning som behandling. Sundhedsstyrrelsen. 

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar