Skrevet af: Jørgen Rasmussen

Unlimited Performance på svampe - i vægttabets navn

Vil du med i skoven? Vi skal på svampejagt!   

Svampesæsonen står for døren, og det skal du glæde dig til. For ikke nok med at svampe kan være decideret euforisk for dine smagsløg, så er de i den grad værd at smage nærmere på, hvis du drømmer om et vægttab. Lad os komme af sted.  

I skovens dybe, stille ro finder du frisk luft, rolig bevægelse til kroppen og en skovbund fuld af svampe. Lige til at plukke med hjem. Skoven er heldigvis ikke det eneste sted, hvorfra svampe kan finde vej til dit køkken. Hos grønthandleren og i supermarkedet finder du også et stort udvalg af svampe.  

 

Svampens (s)ærlighed  

Kantareller, kejserhatte, bøgehatte, østershatte, portobello, champignon – youname it. Der findes mange forskellige slags spiselige svampe – og de varierer en hel del i smag, farve og konsistens. Svampe er noget helt særligt, da de hverken har rod, stængel eller blade, men er bygget op af et netværk af trevler, og alt på svampen kan spises.  

 

Hvad så med vægttabet?   

Jo, ser du. Svampe indeholder kun få kulhydrater og under ½ gram fedtstof pr 100 gram. Derudover er de sprængfyldt med fibre, vitaminer og mineraler – og så består langt størstedelen af svampe af vand. Der er lige knap 20 kalorier i en almindelig portobello­svamp. Det betyder i praksis, at en voksen mand forbrænder 20 svampe på en 5 kilometer løbetur.   

I køkkenet er svampe særligt kendt for deres umami-smag. Umami er sammen med surt, sødt, salt og bittert en af de fem grundsmage, som menneskets smagssanser kan registrere.  

Tilberedte svampe har meget umami, som er en slags fyldig kødsmag – derfor behøver man ikke at bruge så meget salt i maden, da svampene i kraft af umamien giver smagsfylde og større tilfredsstillelse. Denne tilfredsstillelse betyder også, at du højst sandsynligt spiser en anelse mindre, hvilket også kan have en betydning i det store billede af et vægttab.  

SVAMPETIP: Opbevar de friske svampe i en luftgennemtrængelig beholder i køleskabet, så kan de holde sig i op til en uge. Undgå at svampene bliver klemt, og vask dem meget nænsomt inden tilberedning.  

 

Er du også lidt sulten nu?  

Find opskriften på en lækker vegetarisk madtærte med masser af smag fra stegte champignon, rødløg og frisk spinat, dækket af den bedste tærtemasse af proteinrige råvarer; æg og hytteost. Tærte med spinat og svampe er fantastisk som aftensmadsmåltid eller som tilbehør til aftensmaden, til en frokostanretning eller som en del af en brunch. Kun fantasien (og euforien) sætter grænserne. Find opskriften her: https://www.annesondergaard.dk/taerte-med-spinat-og-champignon/  

 

Er du klar til mere?   

Bagte portobellosvampe 

Ingredienser (2 pers.):   

- 2 stk. portobellosvampe   

- 50 gram salatost (3 %)

- 1 håndfuld persille  

- 1 håndfuld spinat   

- 4 spsk. rasp  

- 1 tsk. olivenolie  

- Salt og peber    

Fremgangsmåde:  

1. Tænd ovnen på 200 grader  

2. Rens svampene og skær stokken af - gem stokkene 

3. Smør svampene på ydersiden med olivenolie, og læg dem med bunden nedad i et ildfast fad, så væsken kan dryppe fra  

4. Hak stokken, spinat og persille fint, og bland det hele sammen.  

5. Smuldr salatost og bland rasp, olivenolie samt salt og peber sammen med den grønne blanding  

6. Tilsæt mere olivenolie, hvis massen er for tør og usammenhængende  

7. Fordel massen i de to svampe, og sæt dem i ovnen i 15-20 min. indtil de begynder at væske  

8. Server svampene som tilbehør i stedet for kartofler, eller sammen med bagt hokkaido se opskrift her  

 

Velbekomme - og god jagt!  

 

Har du brug for hjælp til at finde frem til den begrænsende faktor i din kost, som gør at du ikke taber dig? Så er du altid velkommen til at booke en uforpligtende samtale og høre mere om, hvordan vi vil hjælpe dig.

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar