Skrevet af: Anne Søndergaard

Vægttab – Hvad er det egentlig du taber?

Du har helt sikkert hørt, at et vægttab er et resultat af færre kalorie ind og flere kalorier ud. Det er også rigtig, du skal være i kalorieunderskud for at opnå et vægttab. Men hvad sker der med de kalorier som forbrændes og som fører til en reduktion af din kropsvægt: Bliver det til energi og forsvinder? Fordamper kropsvægten? Bliver det til muskler? Eller ender det i toilettet? Det får du svar på i dette indlæg.

 

Kalorieunderskud

Et kalorieunderskud kan du opnå ved at begrænse dit fødevareindtag eller ved at øge dit kalorieforbrug, ved at bevæge dig eller træne mere. En kombination af de to, vil gøre det nemmere at at vedholde kalorieunderskuddet. 

Uanset hvordan du opnår et kalorieunderskud, vil processen være den samme, kroppen vil bruge den energi som kroppen har deponeret/lageret. Energi er deponeret som fedt i fedtceller, kulhydrat i glykogendepoter som findes i lever og i muskler, protein i muskler og den energi der eventuelt må være i blodbanen. 

Glykogen er en opbevaringsform af kulhydrater, som er opbevaret med vand. Glykogen anvendes til energi før dine fedtceller.

Læs mere om fedtmetabolismen

Derfor kan du opleve at dit vægttab går hurtigt i den første periode pga. det væsketab der forekommer sammen med forbruget af glykogen og eventuelt mindre indtag af kulhydrat og mad generelt. 

Derefter vil dit vægttab være en kombination af fedt, vand, glykogen og endda muskelvæv.

 

Du udånder de overflødige kilo - Fedt omdannes til kuldioxid og vand

Kroppen skal opretholde sit energibehov og da et kalorieunderskud bevirker at der ikke er tilstrækkelig med energi, bruger kroppen som nævnt sine depoter. Før at energi kan frigives gennemgår det en række kemiske processer hvor alle processer bidrager til frigivelsen af energi. Restprodukterne fra disse processer er kuldioxid og vand. Kuldioxid udånder vi og vand fordamper/udskilles via. sved, urin og andre kropsvæsker. Det betyder at største delen af et vægttab udåndes. 

Det siges at et vægttab på 10kg, udåndes 8,4kg igennem lungerne og de resterende 1,6kg igennem væske. 

 

Tab dig mens du sover

Har du undret dig over hvordan du kan tabe dig henover natten? Dette er forklaringen og årsagen til at du taber dig imens du sover. Du udånder ca. 200 g kuldioxid mens du sover, samtidig med at du sveder.

 

Har du brug for at knække koden med dit vægttab? Så kontakt os og få en uforpligtende samtale omkring hvordan vi kan hjælpe dig.

 

Referencer

When somebody loses weight, where does the fat go?

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar