Skrevet af: Oliver Thorgaard

WHO fraråder brugen af sødemidler til vægtkontrol – Giver det mening?

De sidste par år er drikkevarer som Pepsi Max, Monster Energy, Booster o.lign. blevet meget populære, især pga. de smager sødt og i fleres øjne, smager rigtig godt. Samtidig sparer du alle kalorierne der normalt er forbundet med en sød drink, såfremt du vælger de sukkerfrie selvfølgelig.  

Det gælder også andre fødevarer som erstatter sukker med sødestoffer, for stadig at give oplevelsen af noget sødt og lækkert, men uden at tilføje ekstra sukker og dermed kalorier. 

Så på papiret får du alt det søde, og intet af det sure (kalorier). Men spørgsmålet vi ofte får stillet er: "Er det ikke usundt med sødemidler man får ind gennem de forskellige drikke og fødevarer?" 

Vi prøver at komme med et grundigt svar længere nede i indlægget. 

 

WHO laver ny anbefaling

For nylig meddelte WHO (World Health Organization), at de nu fraråder folk at bruge sødemidler til at tabe sig.  

Der er flere grunde til at de har taget dette standpunkt.  
For det første er der lavet undersøgelser omkring sammenhængen mellem sødemidler og vægttab, og de er ikke entydige. Nogle studier har fundet begrænset eller ingen effekt på vægttab, imens andre antyder at der muligvis er en negativ indvirkning på din appetitregulering og cravings. 
For det andet har nogle studier også antydet en mulig sammenhæng mellem sødemiddelforbrug og øget risiko for metaboliske sygdomme som type-2 diabetes og hjertesygdomme. 

Alle disse fund er dog kontroversielle og uden signifikant evidens bag sig, men baseret på de mulige risici, har WHO valgt at være forsigtige og dermed frarådet brugen af sødemidler som erstatning for sukkerholdige drikke, indtil der er mere klar evidens til rådighed. 

 

Bør du så overhovedet drikke ting med sødemidler i?

Når WHO har taget det standpunkt, kan man hurtigt blive forskrækket og jokke hælene i, og aldrig røre sødemidler igen. Det er der efter vores mening ikke grund til, da anbefalingerne udelukkende er for at sikre de ikke træder ved siden af. Der er som sagt ingen klar evidens for at sødemidler (i små mængder) skulle være skadeligt.  

Der kommer forhåbentlig ny viden på området i løbet af de næste par år, men hvis vi forholder os til sødemidler, som med alt andet, så bør du i princippet godt kunne indtage det i begrænset mængder, uden at skulle være nervøs for dit helbred.  

Vi skal nemlig også overveje, at søde drikke uden kalorier, for mange kan være en erstatning til drikkevarer med højt kalorieindhold. Hvis du fx drikker 2L Coca Cola om dagen, og erstatter det med Coca Cola Zero, kan du på daglig basis spare ca. 840kcal om dagen. På ugentlig basis svarer det til et vægttab på omkring 750g fedt. Udover at det kan gavne dit vægttab, sparer du også al den sukker der også kan være med til at påvirke dit helbred negativt. 

Det er derfor ikke muligt at komme med et entydigt svar på om sødemidler er godt eller skidt, fordi der er mange aspekter at overveje, men ifølge forskningen bør du ikke være bange for at erstatte en almindelig Pepsi med en Pepsi Max. Du bør selvfølgelig overveje om det er muligt at erstatte søde drikke med vand, da det i hvert fald kun kan være en fordel. 

 

Referencer

Health effects of the use of non-sugar sweeteners: a systematic review and meta-analysis

Oliver

Oliver Thorgaard har flere års erfaring inden for styrketræning og er uddannet Diplomtræner. Derudover er han også ernæringscoach. Olivers passion for træning har givet ham en placering i fitness-kategorien Men’s Physique Junior.

Han har arbejdet som personlig træner i Fitness DK og er nu havnet hos Unlimited Performance. Her er han med til at gøre hverdagen lettere for folk. Han brænder for at hjælpe andre – ikke kun med deres krop, men også deres mindset. På den måde opnår hans klienter nemlig et vedvarende resultat og en forbedret livskvalitet.

Læs om Oliver her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar