Skrevet af: Anne Søndergaard

Beregn hvor mange kalorier du forbrænder pr. dag

Inden du læser videre og finder lommeregneren frem, er det en god ide at finde ud af hvad du vil bruge informationerne om dit daglige energibehov til: 

  • Vil du forsøge at øge det med ekstra motion?
  • Vil du måle og veje alt hvad du spiser og tælle kalorier?  

 undefined

Energibalance

Energibalance er forholdet mellem ”energi ind” og ”energi ud”. Energi ind, kommer fra de kalorier der indtages igennem mad og drikke. Energi ud, er de kalorier der bruges på daglige energibehov til at opretholde kroppen i hvile, fordøjelse af mad, absorption og transpot, dagligdags aktivitet/bevægelse og motion/træning. Energi kan ikke produceres i kroppen, energi kan metaboliseres (omdannes) fra den mad vi indtager til ATP, som er den form for energi, kroppen kan anvende.  

Ifølge den fysiske lov om termodynamisk, er det dette forhold som regulerer om vægten går ned, stiger eller forbliver den samme. 

 

Er kalorietælling løsningen?

Rigtig mange tænker at et vægttab, eller en vægtøgning, er et simplet regnestykke, hhv. mere ud end ind, eller mere ind end ud. Kan de få regnestykket til at gå op, vil deres energibalanceproblemer være løst. ”Desværre” er kroppen ikke et excelark og ikke helt så simpel at regne med. Det samme gælder de kalorier vi indtager, en kalorie er heller ikke altid en kalorie. 

Læs mere om de kalorier vi indtager her: Hvad er kalorier

Kalorietælling kan fungere for nogen og det kan skabe en bevidsthed omkring mængder og hvor mange kalorier fødevarer indeholder, som kan hjælpe med at vælge fødevarer og mængder der passer til ens behov.  

For langt de fleste er kalorietælling en krævende affære. Først skal du finde ud af hvor mange kalorier du vil indtage (dit daglige kalorieforbrug varierer) og derefter beregne og tælle de kalorier du indtager. Forestil dig at beregne kalorierne i den portion kødsovs du får serveret til aftensmad eller i din frokostbuffet på job!?! 

 

Din daglige energibalance

Dit daglige energiforbrug er afhængig af dit køn, vægt, højde, alder og dit aktivitetsniveau.

Herunder finder du 3 formler til at beregne dit hvilestofskifte (resting metablolic rate RMR), som ikke tager højde for dit daglige aktivitets niveau. Afhængig af hvilken formel du anvender, vil du få et forskelligt estimat af dit hvilestofskifte. Et estimat som har en usikkerhed på +-10% af dit faktiske hvile energiforbrug, hvis ikke mere. 

Harris-Benedict RMR 

Mænd:

RMR (kcal pr. dag) = 66,5 + (13,75 * vægt i kg) + (5,0 * højde i cm) – (6,76 * alder i år)

Kvinder:

RMR (kcal pr. dag) = 665 + (9,56 * vægt i kg) + (1,85 * højde I cm) – (4,68 * alder I år)

 

Owen Equation

Mænd:

RMR (kcal pr. dag) = 879 + (10,2 * vægt i kg)

Kvinder:

RMR (kcal pr. dag) = 795 + (7,2 * vægt i kg)

 

Mifflin Equation 

Mænd:

RMR (kcal pr. dag) = (10 * vægt i kg) + (6,25 * højde I cm) – (5 * alder I år) + 5

Kvinder:

RMR (kcal pr. dag) = (10 * vægt I kg) + (6,25 * højde I cm) – (5 * alder I år) - 161

undefined

Aktivitetsniveau

Dit hvileenergiforbrug øges med dit daglige aktivitetsniveau og ganges derfor en med faktor som kaldes en PAL-faktor (Physical activity level).

undefined

Kompleks og variende regnestykke

Energibalancen er ikke noget simplet regnestykke, det er kalorieberegning heller ikke. At anskue en vægtændring som et simpelt regnestykke er mere kompleks end som så. 

Dit kenskab til dit daglige energibehov/forbrug kan du bruge til at forholde dig til kalorier i fødevarer. Indeholder en pose nødder f.eks 600kcal pr. 100 g, med 200g i posen vil det være 1200kcal og mere end halvdelen af dit daglige energibehov. 

Det er ikke nødvendigt at kende dit energibehov for at tabe dig, men forhåbentligt kan det sætte nogle fødevarer lidt i perspektiv. 

Læs andre gode strategier til at opnå et vægttab her: 

Spis grøntsager hvis du vil tabe dig

Derfor taber du dig ikke selvom du kun spiser 1200 kcal om dagen

Spar på fedtet, spar på kalorierne

Spis protein hvis du vil i bedre form

 

Referencer 

The Essentiels of Sport and Exercise Nutrition. John Beradi. Ryan Andrews.

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar