Skrevet af: Mads Wigh

Det her er den absolut bedste træning

Hvad er den bedste træning? Er det at du når dine 100 sæt Squat, at du har været ude brække dig to gange undervejs, at du skal bruge hjælpemidler for at flytte dig selv rundt den efterfølgende dag pga. ømhed, eller er det følelsen af at have gjort noget godt for dig selv bagefter? Det er selvfølgelig meget individuelt hvad succeskriteriet for en god træning er. Gældende for alle kan det dog med sikkerhed siges: ”Den bedste træning er den, der bliver til noget” Citat Ukendt. 

Det lyder måske som noget der kunne været taget fra en dum plakat i et fitnesscenter, men der er en smule visdom at spore i det og i dette blogindlæg, vil vi fortælle lidt mere om hvorfor. 

 

Betydningen af vedholdenhed 

Et træningsprogram kan være nok så godt skruet sammen med øvelser, sæt og gentagelser, der bedst muligt kan hjælpe dig med at opnå/følge dit mål. Men hvad nu hvis det ikke giver megen mening for dig? Har du nogensinde skippet en træning fordi ”åh nej, der er burpees på programmet i dag” eller sprunget en øvelse over fordi ”ahhh ikke i dag”? En del af træning og i det hele taget en del af at være i live, er at gøre ting du ikke nødvendigvis gider, fordi det vil gavne dig senere hen. Mennesker er bare ikke (i større eller mindre grad) særlig langsigtet tænkende. Og man vil på et tidspunkt hoppe over hvor gærdet er lavest. Det er der i og for sig ikke noget galt med, alle kommer til at gøre det. Men grunden til at din træning over tid vil komme til at give dig dine ønskede resultater, er at du får den nødvendige mængde belastning som nævnt i tidligere blogindlæg. Lad os sige at du havde planlagt tre træninger om ugen, hver i sær indeholdende 20-25 arbejdssæt og du kommer til at springe en af dem over hver anden uge fordi workouten i slutningen er lidt træls. Så har du altså ”mistet” over 600 sæt på kontoen og dermed 9-10 hele ugers træning over et år! Begynder åbnings-citatet at give lidt mere mening nu? Det er naturligvis ikke verdens undergang for dig nødvendigvis, men havde der været tale om en person der ønskede at konkurrere i en fitness-konkurrence eller en anden sport, ville det været et katastrofalt tab. 

Det var måske lidt ekstremt og sort-hvidt opstillet, men pointen står. Mistet træningsmængde er umuligt at indhente og det vil kun du kunne sige hvad betyder for dig, men faktuelt, vil det give dig et dårligere resultat. 

 

Sæt dig selv op til succes 

Dystert ikke? Lad og få vendt det her til noget positivt! Se det som verdens største sejr at komme afsted til en planlagt træning eller til en spontan. Det er ikke sikkert at du skal efterlade din sjæl, din livsenergi og din delvist fordøjede frokost i træningscentret hver gang, for det har været en succes (det må du gøre op med dig selv), men at komme afsted og rent faktisk gøre noget, er uendeligt mange gange bedre end ikke at gøre noget. Sæt dig selv op til succes. Hvis det er småt med energi, så aftal med dig selv at du tager det stille og roligt og det kan være du overrasker dig selv! Det kan også være at du skal lave en aftale der forpligter. Hvis der står en træningmakker eller en træning og venter på dig, vil alt andet end lige øge din chance for at komme afsted. 

 

Planlæg din træning 

For lige at fyre endnu et godt citat af: ”Hvis ikke du tager dig tid, bliver tiden taget fra dig”. Åben din kalender søndag eftermiddag og skriv dine træninger ind, måtte det være en enkel, to eller tre. Vælg de tidspunkter du ved virker for digHvis du går en presset uge i møde, er det ikke sikkert, at det er der du skal forsøge dig med din allerførste morgentræning, eller regne med at du da sikkert nok har overskud til at træne efter kl 20 om aftenen, når du ellers plejer at gøre helt frisk fra morgenen af. Pak en taske aftenen før og stil den så du er ved at snuble over den på vej ud ad døren om morgenen. 

 

Træn noget du har lyst til 

Hvad du har lyst til at træne, vil alt andet end lige hænge sammen med din målsætning, hvorfor det kan være en rigtig god ide at have et mål med træningen, og ikke mindst, delmål. Hvis ikke der var mulighed for at score mål i fodbold, ville spillerne næppe gide løbe rundt efter bolden i 90 minutter og det er lidt det samme med træning. Hvis ikke du forfølger noget konkret, går du nok i stå på et tidspunkt. Men lad os sige at dit mål er vægttab og du derfor skal have en høj samlet træningmængde for at forbrænde mest muligt under en træning, kan det være du synes det er mega-sjovt at træne arme, sjippe eller kaste rundt med en medicinbold, så gør det! Hvis du føler dig som verdens største klaphat mens du laver burpees og alligevel aldrig kommer til at deltage i en burpee-konkurrence (læs: crossfit), så gør noget andet. Vedholdenhed trumfer øvelsen! 

 

Den absolut bedste træning 

Nu endte vi alligevel ikke ud med at have den bedste træning med alle de magiske øvelser, sæt og gentagelser skåret i sten, for ligesom der ikke findes en magisk kostplan, findes der heller ikke et magisk træningsprogram. Der findes klogt sammensatte programmer der vil styre dig i retningen af dit mål (der er nogle der ynder at kalde det ”skræddersyet”), men hvis du kører sur i det efter fire måneder, flytter det ikke rigtig noget. Så altså for at få den bedste træning skal du: 

  • Sætte dig selv op til succes. Det er fedt og motiverende at lykkedes med det du sætter sig for, og giver lyst til at gøre mere. Samtidig er det fedt at gennemføre noget, du måske ikke lige havde allermest lyst til, så kom afsted til træning selvom du ikke lige ”føler den” og tag den lidt Ad-Hoc. Alt du gør er bedre end ingenting. 
  • En træning du har planlagt, har større chance for at blive til noget. Det er meget sjældent at du ved rent og skært tilfælde ender i et træningscenter, omklædt og med en fyldt vandflaske. Planlæg dig ud af det og gør det inden kalenderen bliver fyldt af noget andet. 

  • Træn noget du har lyst til. Ideelt er det noget der knytter sig til dit mål og selvfølgelig skal du også nogle gange gøre noget du ikke helt gider, men det kan være en rigtig god ide at have noget i slutningen eller starten af træningen som du ser frem til og synes er sjovt. Styrketræning med vægte kan godt blive lidt ensformigt og hvis du ikke har noget at arbejde hen imod, kommer det til at føle meningsløst på et tidspunkt. Husk på, målsætning er dynamisk og du kan altid ændre i den, men det er rigtig fint nogle gange, at kunne minde dig selv om hvorfor det nu er du står og samler en allerhulens tung vægt op fra gulvet, blot for at sætte den igen. 

Vi håber at dette indlæg kan hjælpe dig til at komme afsted til blot én ekstra træning, fordi…. Den bedste træning er den der bliver til noget! 

0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar