Skrevet af: Anne Søndergaard

Forhindrende overbevisninger - Derfor når du ikke dine mål

Når du har sat dig et mål, et velovervejet og realistisk mål, hvorfor når du det så ikke?

Læs her, hvordan du sætter gode mål.

 

Hvorfor når du ikke dine mål?

Vi møder rigtig mange klienter som ønsker at gøre træning til en vane, som tidligere har trænet flere gang om ugen på egen hånd, men som ikke fortsætter. Vi møder også rigtig mange som gerne vil tabe sig, nogle mange- andre få kg, som tidligere har forsøgt ALT, men hvor intet lykkes – i hvert fald ikke i særlig lang tid.

 

Hvad er det der forhindrer dig i at opnå succes med din målsætning? 

Jeg er helt sikker på, at du har en rigtig god grund til hvorfor du endnu ikke har opnå det mål du har sat dig. Det mål som endnu blot er en ”drøm”. 

Spørg dig selv: hvad du ønsker at opnå _____? og hvad forhindrer dig i at opnå det _____?

Spørg også dig selv om: hvorfor vil du opnå dit mål _____ du kan få inspiration til de 5 hvorfor her: få din målsætning til at betyde noget 

 

Når du har gjort det, så spørg også dig selv om: hvad har tidligere forhindret dig i at opnå dit mål og hvad har du tænkt dig at gøre ved det _____?

 

Jeg kan fortælle, at det eneste der forhindrer dig, er dig selv. Men jeg ved du er i stand til at overkomme det. Jeg vil opfordre dig til at hoppe ud i det, om der er forhindringer eller ej. 

De forhindringer som du møder er ofte nogle du selv har skabt eller har overbevist dig selv om. 

Jeg kalder dem forhindrende overbevisninger. 

De forhindrende overbevisninger er typisk den dybere grund til at du undlader at tage handling. De forhindrende overbevisninger er ofte ubevidste, men de kan bearbejdes og ændres, jeg skal nok fortælle dig hvordan om lidt. 

Udover forhindrende overbevisninger er der dårlige undskyldninger!

 

Dårlige undskyldninger

Dårlige undskyldninger er overfladiske undskyldninger som er nemme og som ikke kræver at du virkelig tager ansvar og handler. En dårlig undskyldning er typisk en forsvarsmekanisme for din forhindrende overbevisninger. Dårlige undskyldninger er en løgn for dig selv og spørgsmålet er: hvor længe tør du tro på dine egne løgne (dårlige undskyldninger)?

 

Typiske dårlige undskyldninger: 

 • Tid

Jeg har ikke tid til at træne / spise sundt / handle ind / motionere osv. 

Er din dårlige undskyldning at du ikke har tid nok, er det måske fordi du ikke prioriter målet højt nok! Prioriterer du ikke dit mål højt nok, har det måske ikke værdi for dig at sætte tid af til at handle på dit mål. Det kan du overveje.

 

 • Penge

Er din dårlige undskyldning at du ikke har penge til sund mad / fitness center / træning / personlig træning osv?

Kan penge / økonomi forhindre dig i at opnå det du virkelig ønsker? Overvej igen om dit ønskede mål er vigtig nok til at handle på. Hvis økonomien er din dårlige undskyldning, så overvej om du altid skal vente til du har penge nok? Så kom vi ikke særlig langt her i livet. Ofte må vi handle på troen på målet og så må økonomien følge efter på en naturlig måde. 

 

 • Kompetencer

Jeg har ikke kompetencerne til at lave sund mad / udføre øvelserne korrekt / løbe osv. 

Det er sjældent at du har alle kompetencerne til succes når du starter. Kompetencer skal du lære hen ad vejen, med den nødvendige træning og øvelse. Tør du handle på dit mål? Så husk på, at det ikke at have kompetencerne, er en overbevisning som du selv har skabt og som kan ændres. Det er muligt at lære, søge hjælp til, eller øve dig til du har de færdigheder dit mål kræver. 

 

 • Ressourcerne

Er din dårlige undskyldning at du ikke har ikke ressourcerne? Succesfulde mennesker har sjældent ressourcerne fra begyndelsen, men du kan overbevise dig selv om, at ressourcerne kommer når du begynder at handle på dit mål. Vil du først begynde at handle på dit mål når du har alle de nødvendige ressourcer, kommer du højst sandsynligt aldrig fra start. 

Stol på, at når du begynder at handle aktivt for at nå dit mål eller din drøm, så kommer tid, penge, kompetencer og ressourcer i anden række. Og husk på at ovenstående kun er eksempler på ”dårlige undskyldninger” hvor der ofte ligger en dybere forhindrende overbevisning bag. 

 

Overbevisninger 

En overbevisning er en følelse af at noget er sandt.

Dine egne overbevisninger definerer hvem du er og skaber dine personlige sandheder. Din personlige sandhed er baseret på det du tror er sandt om dig selv og skaber dit selvbillede. Det vil sige, er dine overbevisninger konstruktive, vil du få en positiv og støttende opfattelse af dig selv. Er dine overbevisninger derimod destruktive, vil du få et negativt og hæmmende selvbillede, som vil forhindre dig i at opnå det du ønsker. 

Vi har alle både støttende og forhindrende overbevisninger. Læs med og få strategier til at fjerne nogle af dine forhindrende overbevisninger. 

 

Forhindrende overbevisninger

Forhindrende overbevisninger er din egen overbevisninger af din negative opfattelse af dig selv og din identitet. Ting du tror på, som forhindrer dig i at ændre adfærd. De er skabt af overbevisninger du har om dig selv, baseret på gamle historier og erfaringer. 

Hvis du f.eks. altid er blevet omtalt som klassens store pige, har du måske konkluderet at du er større end andre piger. 

Hjernen er programmeret til at få oplevelser til at passe ind i vores egen selvopfattelse. Derfor kan det ske, at en overbevisning som er skabt af dig selv, bliver til en personlig sandhed. Det kan også ske, at hjernen begynder at tillægge positive oplevelse en negativ betydning for at det til at passer ind i vores egen selvopfattelse. 

Hvis du f.eks. har fået dig selv overbevist om at du er stor, vil hjernen måske tro det som en grund til at mennesker kigger. Men i virkeligheden er grunden til at folk kigger, at du ser charmerende og sød ud. 

For at undgå at vores hjerne bekræfter disse forhindrende overbevisninger, da de har tendens til at få stor betydning for din evne til at handle (eller mangel på samme), bliver vi nødt til at sætte spørgsmålstegn ved vores forhindrende overbevisninger. 

 

Her er en række eksempler på forhindrende overbevisninger vi har hørt fra klienter:

 • Jeg har prøvet før, men det lykkes ikke for mig, så jeg kan ikke
 • Andre mennesker er bedre end mig
 • Andre mennesker tænker dårligt om mig
 • Andre mennesker griner ad mig, og det kan jeg ikke håndtere
 • Jeg kan overhovedet ikke opnå det mål
 • Jeg er mindre værd en andre
 • Jeg fortjener ikke succes
 • Jeg er for gammel, for ung, for doven osv. 
 • Jeg omgiver mig med de forkerte mennesker og ting
 • Jeg har ikke tid, kompetencer, ressourcer eller penge nok

 

Kan du nikke genkendende til en eller flere af overstående punkter? Så læs hvordan du kan ændre dine overbevisninger, så de ikke længere handlingslammer dig!

 

Sådan ændrer du dine forhindrende overbevisninger: 

 

Payoff: 

Vi som mennesker gør ikke noget, uden at vi har en god grund til at gøre det, dette kaldes payoff. Payoff er det der gør at vi bliver hængende i gamle destruktive tanker, vaner og adfærd. Læs her: hvordan du ændrer dine dårlige vaner

Spørg dig selv, hvad du får ud af denne bestemte adfærd? 

Det er først når du indser denne ofte ubevidste payoff, at du virkelig kan ændre dine negative handlemønstre. 

 

5 trin til at ændre dine forhindrende overbevisninger:

 

1. Opmærksomhed: 

Første skridt til at ændre dine forhindrende overbevisninger er at blive opmærksom på dem, da de ofte er ubevidste tankemønstre. Når du er bevidst om dem, kan du ændre dem. Hvis du ikke besvarede spørgsmålene i starten, så gør det nu. 

 

2. Nye støttende overbevisninger

Det næste skridt for at ændre dine begrænsende overbevisninger, som gør dig handlingslammet, er at erstatte dem med nye støttende overbevisninger som skaber handling. 

I forhold til et vægttab kan din forhindrende overbevisning være: ”Jeg har prøvet før, men det lykkes ikke for mig, så jeg kan ikke tabe mig”. Denne overbevisning gør dig handlingslammet og du fortsætter dine nuværende handlinger, vaner og adfærd, som ikke har ført til et vægttab og gør det nok heller ikke da du ikke er overbevist om det. 

Kan du ændre din overbevisning til en støttende som f.eks: ” Jeg kan hvad jeg vil - også tabe mig”. Denne overbevisning vil motivere dig til handling og støtte dig. 

 

3. Øv dig (implementere)

Dine nye støttende overbevisninger bliver ikke ændret fra den ene dag til den anden og kræver øvelse og træning, så vel som alt andet du skal lære. Men du kan styre dine overbevisninger og ændre dem, så den nye støttende overbevisning bliver til din personlige sandhed.

 

4. Tal pænt

Sproget er vigtigt, både det du siger højt til andre men også hvordan du taler til dig selv. 

Tal pænt, positivt og handlingsorienteret om dit mål. Når du takker ja tak til et stykke kage så sig: ”Ja tak, jeg takker ja til ét stykke kage og kun ét, da jeg har et mål om at tabe mig. Det er et mål jeg har haft længe og jeg vil tabe mig ved at træne to gang om ugen og når jeg takker ja tak til kage, går jeg en lang tur i aften.”

Lad være med at sige: ”jeg burde også tabe mig, men pyt et stykke skader ikke”. 

Jeg håber du kan fornemme hvordan det første udsagn er motiverende, positivt og handlingsorienteret. Hvorimod den andet udsagn er destruktivt og handlingslammende. 

Din indre dialog er mindst ligeså vigtig som dit ydre sprog (hvis ikke mere). Lyt til hvad du siger til dig selv. Vores værste kritikker sidder oftest imellem vores egne ører og det er som regel os selv og ikke andre, der bilder os selv ind, at vi ikke er gode nok og ikke kan finde ud af tingende. Brug dine støttende overbevisninger og tal pænt til dig selv. Tal støttende, motiverende og kærligt til dig selv – du fortjener det!

Tænk over hvad du får ud af at gå at tale grimt til dig selv!

 

5. Ændre din fysiologiske tilstand

Den sidste strategi til at ændre dine forhindrende overbevisninger er at ændre din fysiologiske tilstand. Du kan ændre dit kropssprog, din mimik, dine bevægelser og din kropsholdning. Du har det fulde ansvar for tilstanden i dit liv. Du kan ikke kontrollere hvordan en specifik situation vil påvirke dig følelsesmæssigt, men du kan kontrollere en følelsesmæssig tilstand. Drop den gamle øv-tilstand ved at rette blikket op, sæt skulderne tilbage og føl dig godt tilpas. 

Du kender helt sikkert til en deprimeret tilstand hvor skulderne hænger helt nede ved anklerne, du bøjer nakken og kigger ned i gulvet. Den tilstand bekræfter din negative indre dialog og dine forhindrende overbevisninger. Prøv at rette skulderne og blikket op, smil og indtag en positiv kropsholdning, kan du mærke at følelsen ændrer sig?

En positiv fysiologisk tilstand kan bidrage til dine støttende overbevisninger. Dermed ikke sagt at årsagen til den deprimerede tilstand skal undlades. Men at en fysiologisk tilstand kan være hensigtsmæssig i forskellige situationer. 

 

Du er velkommen til at kontakte os for en gratis uforpligtende samtale, så kan vi hjælpe dig til ændre dine forhindrende overbevisninger og skabe større selv-tilfredshed, så du kan nå dine mål. 

 

Vi glæder os til at hjælpe dig. 

 

Anne Marie

Anne Søndergaard har trænet gymnastik hele sit liv og har udvidet sit felt med træning og fitness. Hun har en bachelor i Idræt fra Aalborg Universitet og er derudover også uddannet Diplomtræner og ernæringscoach. Anne Marie har desuden også placeringer indenfor vægtløftning.

Hun er i særdeleshed optaget af at træne kvinder, men interesserer sig også i høj grad for ernæring. Udover at være en del af Unlimited Performance, har Anne også sin egen madblog, hvor hun eksperimenterer og deler lækre og sunde opskrifter.

Anne brænder for, at hendes klienter skal blive den bedste version af dem selv. Som underviser på Unlimited Performance’s bootcamps for kvinder, baner hun vejen for, at flere kvinder skal styrketræne og finde glæden i træning

Læs om Anne Marie her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar