Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Hvordan taber du fedt på maven?

En fladere mave, måske lidt markeret mavemuskler eller sixpack, er et mål for mange, men hvordan smider du mavefedtet, og hvad betyder fedtet for din sundhed? Det gør vi dig klogere på i dette indlæg, men svaret er nok desværre ikke lige så glamourøs som du forestiller dig. 

 

Er du usund hvis du har for meget fedt på maven?

Du kan godt have lidt for meget fedt på maven og være sund, ligesom du godt kan have sixpack og være usund. Sundhed er meget mere end tallet på vægten, eller centimeterne omkring maven, det kan du læse mere om her: Er du sund?

Centimeterne omkring maven kan dog, hvis de når over en vis grænse, have en betydning for din risiko for at få type 2 diabetes, kardiovaskulære sygdomme, demens og i værste død tidlig. 

For mænd anbefales der ikke et taljemål over 94 cm og for kvinder over 80 cm. 

 

Typer af mavefedt

Der findes fedt på maven to steder 1) subkutant fedt og 2) visceralt fedt.

undefined

Subkutant fedt er fedtet under huden og kan siges at være det ”sunde fedt”.

Visceralt fedt er det ”usunde fedt”, som findes omkring organer i maven, blandt andet lever og tarme. Det viscerale fedt øger kronisk inflammation, blodpropper og risikoen for diverse livsstilsygdomme. 

 

Hvorfor har nogle mere mavefedt end andre?

Vi mennesker har forskellige kropstyper. Nogle sætter mere fedt på benene, andre sætter mere fedt på maven. Forskellene skyldes både hormoner, gener og stofskifte. 

Der er dog nogle generelle tendenser. Mænd har typisk mere fedt på maven end kvinder, og kvinder har typisk mere fedt på hofte og baller. Når man bliver ældre, får man typisk også mere mavefedt. 

 

Sådan taber du fedt på maven

Så til den knap så glamourøse løsning: Der er ingen måde du specifik kan tabe fedt på maven. 

Læs om punktforbrænding her: Er punktforbrænding ikke en myte alligevel?

Den eneste måde du kan tabe fedt på maven, er ved at tabe fedt generelt. 

Du taber fedt ved at være i et kalorieunderskud, dvs. indtage færre kalorier end du forbrænder og er vedholdende i lang tid. 

 

Det skal du spise for at tabe fedt

Der er ingen magiske fødevarer der vil få dig til at tabe fedt! Men ved at ved at spise mindre forarbejdet fødevarer som slik, is, kage, chokolade, burger, pizza osv. der er nemt at overspise og flere fødevare der ikke er forarbejdet som frugt, grønt, fedtfattigt protein som skyr, fisk, kylling samt fiberrige fødevarer som nødder, bønner, rugbrød osv. som mætter dig godt, indtager dermed færre kalorier. 

Hvor meget du skal spise, afhænger af person til person. Men typisk skal du forsøge at spise 1-2 håndflader/knytnæver protein og frugt/grønt til hvert måltid. Derudover kan du tilføje fedt og stivelser til dine måltider som du synes det passer ind. 

Læs også: det absolut vigtigste fokuspunkt når du skal tabe dig.

 

Sådan skal du træne for at tabe fedt

Ligesom der ingen magiske fødevarer er for fedttab, er der heller ikke en motionsform der er bedre end andre. Det handler om at lave den motion du godt kan lide, får gjort, og kan fortsætte med at lave i lang tid. Hvis du gerne specifikt vil bygge muskler og stramme kroppen op, samtidig med dit fedttab, er det dog nødvendig med styrketræning. 

Læs også: Så mange gange skal du træne om ugen for at nå dit mål og prisen for flad mave og sixpack

 

Har du brug for hjælp til at knække koden til et vægttab du kan holde ved? Så har vi specialiseret os vaneændringer. Kontakt os og få en uforpligtende samtale og prøvetræning og se om det er noget for dig.

 

Referencer

Waist circumference as a measure for indicating need for weight management

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar