Skrevet af: Kasper Odsbjerg

Kom i form - hvor langt er du er villig til at gå med din kost?

Hvis du har et mål du gerne vil opnå: tabe dig, få en lavere fedtprocent eller få tydelige mavemuskler, bliver du nødt til at være bevidst om din kost på en eller anden måde. Der er forskellige niveauer af bevidsthed og registrering af din kost, med hver deres fordele, ulemper og effektivitet. Hvilken tilgang der passer til dig, afhænger af din livsstil, din målsætning og hvor stor en indsats du er villig til at gøre – måske det næste niveau ift. hvad du gør nu, er nok? 

 

Kostniveauer

undefined

Ubevidst spisning

Ubevidst spisning er den mindst krævende tilgang du kan have til din kost. Du spiser, som navnet antyder, lige hvad du har lyst til, uden bevidsthed og registrering af dit madindtag. Typisk medfører denne ubevidste tilgang til din kost, at du overskrider kroppens energibehov og er overvægtig.

Fordel: Du skal ikke bekymre dig om din kost og du kan spise hvad du vil. 

Ulempe: Du overskrider kroppens energibehov og er overvægtig.  

 

Intuitiv spisning

Intuitiv spisning er nok det de fleste kæmper for: at spise når du er sulten og stoppe når du er 80 % mæt. Du spiser hvad du har lyst til og lytter til kroppens indre sult- og mæthedssignaler, som i princippet er kroppens måde at regulere sit energibehov på. 

Fordel: Er et redskab du altid kan bruge i enhver situation, uanset hvad der er på bordet, og du kan opnå en fin form og vægttab. 

Ulempe: Det er ikke specifikt og præcis nok, hvis du har et krævende mål i forhold til din krop. 

 

Spis efter tallerkenmodellen

Du kan bruge din tallerken til at måle dit madindtag og som guideline til hvordan fordelingen på din tallerken skal være. F.eks. en halv tallerken med grøntsager, en kvart tallerken protein og en kvart tallerken fedt eller kulhydrat. 

Fordel: Det er en relativ simpel måde at styre din fordeling af grønt, protein, fedt og kulhydrat, uden at du skal veje og måle din mad. Det er præcis nok til de fleste for at opnå en flot form.  

Ulempe: Måler ikke den samlede mængde mad på dagen, som kan være nødvendig for mere ambitiøse mål. 

undefined

Spis efter håndmodellen

Du kan bruge din hånd til at måle din kost, og endda ret præcist! Det er ofte den strategi vi arbejder henimod i UP til dem som gerne vil begynde at måle deres madindtag. F.eks. spis 5 knytnæver frugt og grøntsager dagligt, eller spis 3 knytnæver stivelse dagligt. Håndmodellen giver stor fleksibilitet og mulighed for at lykkes i langt de fleste situationer. 

Fordele: Det er en relativ simpel måde at kontrollere dit samlede madindtag for dagen, og er det mest præcise redskab du kan bruge, udover næste skridt, som er at veje din mad. Du kan komme i en rigtig god form, som du kan holde, ved at bruge håndmodellen. 

Ulempe: Det kræver en større indsats end de foregående strategier, men det er prisen du skal betale for større mål. 

Læs også: Prisen for flad mave og sixpack

undefined

Track kalorier og macros

At veje din mad og tracke dine macroer (protein, fedt og kulhydrat) er mere præcis end intuitiv spisning eller at spise efter tallerken- og håndmodellen. Det giver mere præcise resultater, men det kommer med en større pris. Du kan stadig vælge hvilke fødevarer du vil spise hver dag, så længe det passer ind i din fordeling. 

Fordele: Mere præcis metode, der fører til mere præcise resultater, men kommer med en større pris.

Ulempe: Denne grad af opmærksomhed på din kost kan for nogle føre til spiseforstyrrelser, og reducere glæden ved mad. 

 

Følg en kostplan

Den mest præcise tilgang til din kost er at veje din mad og følge en præcis kostplan. Denne strategi bruges ofte af folk som har et ekstremt mål, f.eks. skuespillere, bodybuildere eller modeller som forbereder sig på et fotoshoot. En kostplan kan give ekstraordinære resultater, men det kræver også en ekstrem indsats, som kommer med en stor pris. 

Læs også: Kostplaner er ikke vejen til et varigt vægttab 

Fordel: Du kan opnå en ekstrem målsætning. 

Ulempe: Prisen er stor og kræver ofringer på dit social liv, mentale helbred og fritid. Sjældent en strategi for almindelige mennesker. Kortsigtede resultater uanset hvem der følger denne plan.

 

Hvilken strategi skal du bruge?

De fleste vil gerne spise lidt bedre, træne lidt mere og komme i lidt bedre form for et glad og sundt liv. 

Intuitiv spisning, tallerken- og håndmodellen passer til de fleste målsætninger.

Har du et mere ambitiøst mål, eller skal stille op i en konkurrence, kan det være nødvendigt at tage den et niveau op og tracke dine kalorier og macros, eller i ekstreme tilfælde følge en kostplan. 

 

Har du brug for hjælpe til at opnå dit mål og finde den strategi der passer ind i din livsstil? Kontakt os og få en uforpligtende samtale og prøvetræning inden du beslutter dig. 

Kasper

Kasper Odsbjerg har mange års erfaring under vægtstangen og har siden 2004 beskæftiget sig med styrketræning. Han har op til flere placeringer inden for styrkeløft i bænkpres og er uddannet fysioterapeut. Derudover er han også uddannet Diplomtræner i fysisk træning og ernæringscoach

Han bruger sin erfaring til at hjælpe andre mennesker med at opnå deres personlige mål. Derudover bruger han sin teoretiske og praktiske erfaring til at skrive uddybende artikler omkring træning og kost. Kasper bestræber sig på at have den nyeste viden indenfor sit felt. Derudover er Kasper én af stifterne af Unlimited Performance.

Kasper brænder for at hjælpe andre til at få en bedre og mere positiv hverdag, hvor både kost og træning er inkorporeret. Han er særligt optaget af genoptræning, skadesforebyggelse samt fedttab og muskelopbygning.

Læs om Kasper her
0 Kommentarer

Der er endnu ikke oprettet nogle kommentarer til indlægget

Opret en kommentar